Siniša Pavić
Foto: Printscreen/Foto:RTS

Siniša Pavić imao je samo pet godina kada je sa porodicom došao u Beograd, u predvečerje Drugog svetskog rata 1938. godine, što je ličilo na izbeglištvo. Od tada pa sve do danas, Hrvati nikada nisu prisvojili Sinišu Pavića, poznatog scenaristu koji je rođen kao sin Ante Pavića, poznatog projugoslovenskog i prosrpskog Hrvata.

Kako je Pavić pričao, oba roditelja su mu iz Sinja, gde je i on rođen. U Beograd su stigli kada je imao pet i po godina. Njegov otac, iako nije bio srboljubiv, imao je poseban odnos prema Srbima. Tokom Prvog svetskog rata bio je regrutovani mornar u austrougarskoj vojsci i učestvovao je u pobuni mornara u Boki Kotorskoj 1917. godine. Zatvoren je u kotorsku tvrđavu, gde je proveo osam meseci sve dok ga srpska vojska nije oslobodila. Tamo je stekao veliko poštovanje prema srpskoj vojsci i narodu, a čak je naučio ćirilicu, što je otkrio tek nedavno preko dnevnika koji je vodio.

Pavić je ispričao da je njegov otac imao viziju jedinstva naroda i želeo je da se svi upoznamo sa ćirilicom. Pisao je svojoj ženi iz Sinja da je naučio ćirilicu i zamolio je da mu, nakon izlaska iz zatvora, nabavi knjigu "Zločin i kazna" od Dostojevskog. To je bilo vrlo interesantno za nekoga sa samo četiri razreda osnovne škole.

Na pitanje da li piše ćirilicom, Pavić je odgovorio: "Naravno da pišem ćirilicom. Završio sam školu ovde. Imam svoj zavičaj i sećam se toga, ali sam Beograđanin i oženjen sam ženicom iz Vlasotinca, koja je sto posto Srpkinja, pa sam tako stekao dodatne srpske impulse."

O Srbima i Hrvatima je rekao: "Srbi i Hrvati imaju nešto zajedničko – napadamo svoje najbolje ljude, i to upravo u onome u čemu su bili najbolji. Na primer, Krleža je prokažen u Hrvatskoj jer je kritikovao hrvatsko društvo, dok se ovde zamerio Srbima zbog jednog svog literarnog junaka koji je rekao 'ti cigani srpski'. Tako se to poistovetilo sa stavom autora, što je besmislica. Odričemo se svega što je dobro, a ne znam da li je to odricanje ili plitka pamet i brz zaborav. Zaboravljamo sve što je bilo pre tri godine, a ne ono od pre trideset godina. To je naš problem."

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading