gosti u kući
Foto: Shutterstock/Foto: shutterstock.com

Ovaj običaj gostoprimstva, gde su svi bili dobrodošli, održao se i u 20. veku, navode etimolozi.

Gostoprimstvo je često bilo povezano s putnicima i zlovoljnicima, zbog čega su mnoga domaćinstva imala posebne sobe ili kuće, nazvane gostinskim sobama, gostinskim kućama ili konacima.

Svaki putnik mogao je biti siguran da će pronaći prijatno utočište, gde god ga zatekla noć. Čak i kada bi domaćin izgledao strogo i ozbiljno, gost je bio dočekan s toplinom i dobrotom.

U svim velikim svetskim religijama, milosrđe, uključujući i gostoprimstvo, smatra se velikom vrlinom. Verovalo se da je odbijanje gostoprimstva veliki greh koji može doneti božju kaznu.

gosti u kući

Foto: shutterstock.com

 

Brojna predanja govore o tome kako su bogovi ili sveci, prerušeni u prosjake ili putnike, dolazili da testiraju gostoprimstvo domaćina.

Gostoprimstvo je bilo toliko važno da je postojala zabrana u „Zakonu za raju“ iz 1635. godine, koja je ograničavala davanje utočišta nepoznatim putnicima.

Ipak, domaćin je morao biti obazriv da ne uvredi gosta i da mu ništa ne uskrati, dok je i gost morao poštovati domaćina i ponašati se pristojno.

U nekim krajevima, običaj gostoprimstva je preterivan, uključujući i neobične prakse kao što je „gostinska obljuba,“ gde bi se gostu nudila žena iz domaćinstva. Ovaj običaj zadržao se do 20. veka u nekim delovima Srbije.

Domaćin je takođe morao garantovati sigurnost svom gostu, ne samo od ukućana već i od spoljašnjih pretnji.

Čak i ako bi gost prethodno naudio domaćinu ili njegovoj porodici, domaćin nije smeo da mu uzvrati zlo, već mu je mogao uskratiti gostoprimstvo.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading