Esad-Paša Toptani
Foto: Printscreen/www.wikipedia.com/javno vlasništvo

Esad-paša Toptani bio je albanski političar i vojni vođa koji se tokom Prvog svetskog rata istakao kao jedan od retkih albanskih prijatelja Srbije.

Iako su srpsko-albanski odnosi kroz istoriju često bili napeti, Esad-paša je postao simbol saradnje između dva naroda.

Rođen u bogatoj zemljoposedničkoj porodici Toptani iz Tirane, Esad-paša je imao bogatu vojnu karijeru. Obrazovao se na francuskoj Vojnoj akademiji u Sen-Siru, istoj koju je pohađao i kralj Petar I Karađorđević.

Njegova vojna karijera uključivala je službu kao šef lične garde sultana Abdula Hamida II, a tokom Balkanskih ratova komandovao je osmanskim trupama u Skadru.

Iako je bio vojni protivnik Crne Gore tokom opsade Skadra, viteško ponašanje crnogorske vojske nakon njegove predaje ostavilo je dubok utisak na Esad-pašu, što ga je približilo Srbiji.

Ova naklonost prema Srbima učvrstila se kada je 1914. godine potpisao Niški sporazum sa srpskom vladom, kojim je uspostavljen vojni savez i dogovoreno izgradnja železnice između Srbije i Drača.

Esad-paša se pokazao kao pouzdan saveznik Srbije tokom Albanske golgote, kada se srpska vojska povlačila kroz Albaniju. Njegova žandarmerija je štitila srpske vojnike, pružajući im zaštitu i pomoć.

Takođe je omogućio upotrebu srpskog dinara kao zvanične valute u područjima pod njegovom kontrolom, čime je omogućio vojnicima da kupuju hranu i osnovne potrepštine.

Zahvaljujući njegovoj lojalnosti i pomoći, regent Aleksandar Karađorđević odlikovao ga je Ordenom belog orla prvog stepena.

Nakon povlačenja srpske vojske, Esad-paša je nastavio da se bori na Solunskom frontu zajedno sa srpskom vojskom, pod francuskom komandom, i učestvovao je u oslobađanju Srbije.

Esad-paša Toptani ostao je zapamćen kao čovek koji je, uprkos teškim vremenima i pritiscima, ostao veran svojim savezima, zaduživši Srbiju i njen narod svojom hrabrošću i odanošću.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading