Tito i Nikson
Foto: Printscreen/www.youtube.com/YU 0 Laki / Jugoslovenski partizani

U pitanju su četiri mesečeva kamenčića, koje je 1970. godine poklonio američki predsednik Ričard Nikson.

Ove kamenčiće doneli su astronauti Nil Armstrong i Baz Oldrin tokom čuvene misije "Apolo 11", a procenjuje se da njihova vrednost iznosi oko 500.000 dolara.

Ono što mnogi ne znaju, to je da se u muzeju čuvaju dva eksponata fragmenata Mesečevog tla - četiri kamenčića koje je donela mislija "Apolo 11", inače prva misija koja je sa ljudskom posadom sletela na Mesec.

Drugi čini jedan kamenčić koji je donela misija "Apolo 17", poslednja sa astronautima koji su sleteli na Zemljin satelit.

Tito i Nikson

www.youtube.com/ YU 0 Laki / Jugoslovenski partizani

 

Zajedno sa misijom "Apolo 11" u svemir i na Mesec poslata je jugoslovenska zastava. Vraćena je nazad, a danas je izložena zajedno sa kamenjem koje se čuva u specijalnoj zaštitnoj opni.

Pre nego što su kamenčići stigli u Jugoslaviju, američki astronauti su posetili Josipa Broza Tita, a tom prilikom im je uručio Orden jugoslovenske zvezde s lentom.

Poseta je bila povod za slavlje u Beogradu, gde su astronauti pozdravili narod vozeći se u automobilu s otvorenim krovom.

Tito i Nikson

www.youtube.com/lunarmodule5

 

Danas se ovi jedinstveni kamenčići čuvaju u Muzeju Jugoslavije u Beogradu, gde su deo zbirke koja obuhvata mnoge fascinantne i dragocene poklone iz Titove ere, od umetničkih dela do ručno izrađenih predmeta.

"Neka ovo grandiozno ispunjenje drevnog sna ljudskog roda – stupanje na daleko tlo Mjeseca, tog prvog susjeda svih nas – približi ostvarenje vjekovne težnje čovječanstva da živi u miru, bratstvu i saradnji", glasila je Titova poruka mira. 

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading