najmanja žena na svetu
Foto: Printscreen/www.youtube.com/Guinness World Records

 Njena visina je rezultat ahondroplazije, oblika patuljastog rasta, i niža je za 6,2 cm od prethodne rekorderke, Amerikanke Bridžit Džordan.

Rođena 16. decembra 1993. u Maharaštri, Joti je u ranom detinjstvu prestala da raste, ali je nastavila školovanje i ostvarila brojne uspehe uz podršku porodice.

"Kada nije bila ovako poznata, ljudi su je zadirkivali i ismevali su je, bila je tada veoma utučena", rekao je njen otac. Lekari su najpre mislili da je uzrok visine ove devojke nedostatak hormona rasta.

najmanja žena na svetu

www.youtube.com/Guinness World Records

 

Kasnije je utvrđeno da je njeno stanje uzrokovano ahondroplazijom, oblikom patuljastostog rasta, piše Brajt Sajd.

Poznata je postala i van svoje domovine nakon uloge Ma Petit u popularnoj seriji American Horror Story: Freak Show, gde je osvojila publiku. Ta uloga ju je učinila prepoznatljivom, jer je igrala autentičan lik bez potrebe za protetičkim dodacima, što je dodatno privuklo pažnju gledalaca.

Pored glume, Joti je ostvarila i druge zanimljive angažmane. Godine 2012. pozirala je za Ginisovu knjigu rekorda sa najnižim muškarcem na svetu, Čandrom Bahadurom Dangijem iz Nepala, a vodila je i italijansku emisiju Lo Show Dei Record.

Godine 2018. pojavila se u kratkom filmu Maatharam, posvećenom temama ženskih prava, a 2020. godine predstavila je deo svog privatnog života u specijalu The World’s Smallest Woman: Meet Jyoti na kanalu TLC.

Danas, Joti vodi popularan TikTok nalog sa preko pet miliona pratilaca i posvećena je društveno korisnom radu.

Tokom pandemije, sarađivala je sa policijom u Nagpuru, apelujući na građane da poštuju mere i ostanu kod kuće.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading