ZAŠTO JE "VEČITI DERBI" SVETKOVINA SRPSKOG FUDBALA? Evo kako je počelo rivalstvo Crvene zvezde i Partizana!
FK Partizan

 

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana u nedelju 27. februara od 18 časova na stadionu "Rajko Mitić" u Beogradu odigraće jedan od važnijih duela u novijoj istoriji. Šampioni iz Ljutice Bogdana u minusu su od pet bodova pred "večiti derbi" koji može da promeni čitav tok sezone.

ODLUKA KOJI SU SVI ČEKALI! Poznato ko sudi 166. večiti derbi!

OGROMNO INTERESOVANJE VLADA ZA "VEČITI" DERBI Već "planulo" 20.000 karata!

Ponovo posle dužeg vremena oba rivala ulaze u duel dok su im u glavi evropski mečevi. Partizan će na "Marakanu" doći pravo sa utakmice protiv Sparte iz Praga u šesnaestini finala Lige konferencija, a Crvena zvezda uskoro očekuje da sazna ime rivala u osmini finala Lige Evrope.

No, to ćemo sada ostaviti po strani. Bavićemo se nečim što je sada već davno zaboravljeno, a to je prvi duel crveno i crno-belih. Ko bi rekao da će baš 5. januara 1947. godine biti odigran prvi meč ova dva kluba i to na minusu od 19 stepeni.

Na stadionu u Humskoj dva kluba su ukrstili koplja, a utakmica je završena pobedom Zvezde od 4:3. Prilično zanimljiv duel i uživanje za oko 4000 navijača. Naročito što su se na terenu našle legende i kapiteni Rajko Mitić i Stjepan Bobek.

Zvezda je tada povela sa 3:0, da bi se Partizan vratio na 3:2, međutim golom Đajića crveno-beli su osigurali trijumf. Bobek je samo uspeo da smanji zaostatak i postavio konačnih 4:2.

Za Partizan su igrali: Franjo Glazer, Miroslav Brozović, Stanislav Popesku, Zlatko Čajkovski, Milivoje Đurđević, Kiril Simonovski, Prvoslav Mihajlović, Bela Palfi, Stjepan Bobek, Franjo Rupnik, Silvester Šereš.

Za Crvenu zvezdu su igrali: Ljubomir Lovrić, Branko Stanković, Miomir Petrović, Predrag Đajić, Ljubiša Spajić, Mladen Kašanin, Kosta Tomašević, Rajko Mitić, Jovan Jezerkić, Aleksandar Aranđelović, Andrija Šećerov.

Strelci: 1:0 Jezerkić (12. minut), 2:0 Jezerkić (25), 3:0 Jezerkić (54), 3:1 Đajić autogol (72), 4:2 Đajić (77), 4:2 Kašanin autogol (83), 4:3 Bobek (85).

1946. odigran prvi derbi, ali prijateljskog karaktera

Prvi nezvanični "večiti derbi" odigran je 25. aprila 1946. godine, godinu dana pre prvog zvaničnog duela. Taj meč igran je na stadionu nekadašnjeg BSK-a, a pobednik je bio Partizan sa 2:0.

Zanimljivo je da su crno-beli tada zapravo bili beli, a crveno-beli su nosili plavu opremu.

 

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Dragan

23.02.2022 08:50

U tom prvom derbiju skoro da nijedan Srbin nije igrao za Partizan