Davor Štefanek
Aleksandar Dimitrijević
Davor Štefanek

Aleksandar Dimitrijević

Davor Štefanek, Foto: Aleksandar Dimitrijević

Rvanje možda nije bio toliko popularan sport kod nas, ali ga je Davor načinio bitnim i s pravom je sada najveći među srpskim olimpijcima.

- Srce mi je prepuno! Dugo smo čekali ovu medalju i nadali joj se, a zahvaljujući Davorom ogromnom trudu smo je dočekali. Obećao nam je medalju i ispunio je obećanje - rekla je za „Alo!“ Đenđi Štefanek očiju punih suza.

Brat Danijel u trofejnoj sobi

B. V.

Brat Danijel u trofejnoj sobi, Foto: B. V.

 

U pelenama na trening

Erika Milodanović, Davorova strina, koju on zove Pantićka, kaže da najbolji srpski sportista kao mali nije voleo punjene paprike i boraniju i da je na prvi trening otišao sa ocem kada je imao samo tri godine. - Bio je u pelenama kada ga je otac poveo na trening. On živi za sport. Osećala sam da će pobediti, jer ga nikada do sada nisam videla tako spremnog, jakog i spretnog - kaže strina.

Pre finalne borbe, u porodičnom domu Štefanekovih u Subotici, Đenđi i Damir, roditelji Davora Štefaneka, dočekivali su rodbinu, prijatelje, poznanike, telefoni su im se usijali od poziva. U dvorištu je sve bilo spremno za zajedničko bodrenje svetskog i olimpijskog prvaka.

Davorova majka uzbuđeno priča o sinu i priseća se trenutka kada joj je rekao da će jednog dana biti ponosna na njega i da će njegova slika osvanuti na svim naslovnim stranama.

- Pričali smo juče i rekao mi je da će pokušati da održi obećanje koje mi je dao. I uspeo je, moj sin! Nije bilo lako odgajati vrhunskog sportistu, jer rvanje nije profitabilan sport, štaviše, plaćali smo kotizacije da bi učestvovao na državnim prvenstvima, ali mi nikada nije bilo žao i teško, jer sam znala koliko to voli i da sve to radi punim srcem. Pratila sam svaku njegovu borbu, a pošto mi je i suprug bio trener rvača, išla sam sa njima na takmičenja. Mnogo puta smo za ručak jeli burek, ali isplatilo se. Vaspitala sam dobrog, poštenog i vrednog čoveka – priča Đenđi Štefanek.

Suze radosnice: Mama Đenđi i tata Damir

B. V.

Suze radosnice: Mama Đenđi i tata Damir, Foto: B. V.

Kada je Davoru bilo najteže i kada je želeo da odustane od rvanja, majka ga je posavetovala. Sa samo nekoliko reči dala mu je vetar u leđa.

- Odustao je od Londona 2012. godine jer nije mogao da skine kilograme iz zdravstvenih razloga, pa je ispao iz reprezentacije. Imao je vrlo težak period i svi su digli ruke od njega. Nikome nije bio potreban i bio je u velikoj krizi. Seli smo i ja sam mu rekla da je rvanje njegov život i posao i da svaki čovek ima krizne periode u životu i poslu i zamolila sam ga da pokuša još jednom, za mene i za sebe. Nisu ga pozvali čak ni na pripreme i predložila sam mu da ih sam sebi plati. To je i učinio, a zatim je 2014. postao svetski prvak - ponosno kaže majka.

Damir Štefanek, Davorov otac i njegov dugogodišnji trener, kaže da svako takmičenje u njemu izazove haos. Sina će dočekati na aerodromu sa šampanjcem od pet litara.

Slavlje

B. V.

Slavlje, Foto: B. V.

- Ceo aerodrom ću da poprskam od sreće. Osećam šou u sebi. Ovo je čudo, ovo je neverovatno. Imam dva sina rvača i zamislite kako mi je bilo kada su se borili jedan protiv drugog. Pre tri nedelje sam se zaposlio u jednoj gvožđari i sada su mi javili da sutra imam slobodan dan. Telefoni stalno zvone, više i ne znam s kim sam sve razgovarao, a kada sam se dan pre finala čuo sa Davorom, rekao mi je: „Ćale, sutra će biti klanica“, a ja sam mu odgovorio da mu onda želim da bude mesar.

I devojci Dolores su stizale SMS čestitke

B. V.

I devojci Dolores su stizale SMS čestitke, Foto: B. V.

Nikada nisam gubio nadu kada je on u pitanju. Njegova omiljena pesma je „Dete sreće“ i ja se držim reči iz te pesme, a Štableru (svetski prvak, Davor ga je pobedio na putu ka zlatu) bih voleo da pustim „Dotak‘o sam dno života!“ – kaže kroz smeh otac i dodaje da je Davor, dok ga je trenirao kao pionira, znao dnevno da odradi i po tri treninga, a dešavalo se da trenira i pod temperaturom.

Euforija u  trenutku pobede
Euforija u trenutku pobede, Foto: B. V.

Danijel Štefanek kaže da mu je velika čast što je brat osvajača medalje na koju se čekalo.
- Ovo je euforija, a ja sam ponosan što sam Davorov brat. Borio sam se sa njim i protiv njega i uz njega bio rame uz rame i sada sam presrećam zbog njegovog uspeha. Ovo je istorijski uspeh, jer je ovo prva medalja za srpsko rvanje. Ni Davor ni ja ne živimo sa roditeljima, ali ih često posećujemo i u ovoj kući imamo našu sobu trofeja. Ona je sada potpuno ispunjena svime o čemu smo sanjali - kaže Danijel, koji se više ne takmiči, već je međunarodni rvački sudija.

Sa najbližima olimpijskog osvajača zlata bila je i Dolores, Davorova devojka.
- Pre finala mi je rekao da je ovo još jedna stepenica i smirivao me je, umesto ja njega da smirujem. Tek juče sam dobro pregledala sve snimke na „jutjubu“, pošto iako se zabavljamo šest meseci, a znamo se čak deset godina, nisam bila zainteresovana za rvanje. Sada sve znam i presrećna sam zbog njega. Ponosna sam na Davora, ali se nadam da se neće uobraziti i da ga curice neće spopadati - kaže Dolores.

Slavlje u porodici Štefanekovih uveličale su i Sanja i Ljiljana Memišević, ćerka i supruga pokojnog Refika Memiševića, rvača koji je 1984. godine u Los Aneđelesu na Olimpijskim igrama osvojio srebrnu medalju, kao i pevač Dušan Svilar.

Davorova majka

B. V.

Davorova majka, Foto: B. V.

 

Majka: Moj sin nije Hrvat!

Odbrusila je Davorova majka Hrvatima koji nisu imali mira, provocirajući da je on njihov. - Moj Davor nije Hrvat, to neko piše gluposti i on je to i demantovao. On je državljanin Srbije i mi smo ga othranili tako da pripada Srbiji. Nikada se nacionalno nismo opredeljivali, bili smo Jugosloveni, ali će se on uvek boriti za Srbiju - kaže Đenđika.

 

„Plakala sam i zbog Đokovića“

- Moj Davor, kada stisne zube, sve može, ali koliko dobrih sportista uopšte ne dospe na OI. Bila bih srećna i da nije osvojio medalju, jer treba toliko toga da se složi da bi se to postiglo da je to čudo, to je sport. Plakala sam i zbog Đokovića, jer zamislite pritisak koji oni tamo osećaju - kaže Davorova majka.

 

A čuvao ih je 30 godina: Trener Dokmanac i Davor
A čuvao ih je 30 godina: Trener Dokmanac i Davor, Foto: ministarstvo sporta

 

Šampion obrijao brkove treneru!

Milorad Dokmanac, trener šampiona, rekao je da će dozvoliti da mu učenik obrije brkove ako osvoji zlato! - Davor je imao opkladu sa selektorom: ako uzme medalju, Dokmanac će obrijati brkove, koje nosi već 30 godina. Dobio je - napisao je na Tviteru ministar sporta Vanja Udovičić.

 

Komentari (38)

crni

18.08.2016 07:27

Poštovana g-đo Štefanek, nemojte se opterećivati pričama ko je koje vere i nacije, ova zemlja poznaje samo ko je kakav čovek, da li je dobar ili loš. Vašeg sina znam "u prolazu" jer su nam se puteli više puta ukrštali i ono što znam je da je on izuzetno dobar i čestit momak, a to vredi više i od para i od medalje. Budite ponosni i uživajte svim srcem, zaslužili ste.

slobotesic

18.08.2016 07:30

Kakve veze koje je nacionalnosti bilo koji gradjanin Republike Srbije? Svi imamo potpuno ista prava i obaveze kao sto i jeste red u savakoj iole civilizovanoj zemlji! Tu temu smo valjda apsolvirali pre vise od jednog veka i samo maloumni je mogu ponovo otvarati.Skinite nam jednom zauvek bolesnike sa vrata i pustite narod da normalno zivi i bavi se prosperitetnim stvarima u zivotu! Toliko! P.S. Sto se Hrvata tice neka pogldaju oko sebe pa nek razmisle malo oko toga ko je ko.

I Vase i nase Zlato

18.08.2016 07:30

Ponosnoj Porodici sve cestitke od srca!Maliciozni komentari i zli ljudi su beznacajna prasina pod nogama Velikih!

sofer ismet b.

18.08.2016 11:13

@I Vase i nase Zlato - Ukratko.Bejah po nacionalnosti jugosloven a veroispovest je nasledje od roditelja koje niko nije birao pa ni ovaj sportista.Kada je trebalo nekad odgovoriti na pitanje o nacionalnosti tada su mi te tkz.umne glave odgovor davali da ta nacionalnost ne postoji.Ja koji nemam visoke skole samo kontra pitanje postavim i na tome se zavsavalo i nikad nisam imao problem cak ni 75g u JNA.Danas sam srbijanac po nacionalnosti isti problem ali me opet niko ne dira.Mesamo babe i zabe nasledstvo je opet pogres

Bas

18.08.2016 07:33

Naslov na "nivou"...onako bas,bas,bas najvazniji dio teksta.Bravo.

mara

18.08.2016 08:54

VAS SIN JE VAS PONOS I PONOS SUBOTICE I SRBIJE,TO NEMA VEZE SA NACIJOM I VEROM. CESTITAM MU OD SRCA I ZELIM DA I DALJE BUDE VREDAN DOBAR I POSTEN COVEK I NEKA NIKADA NEDOZVOLI DA GA POLITIKA ODVEDE NA POGRESAN PUT.vAZNO JE BITI POSTEN COVEK A NE KOJE JE NACIJE.SPORT JE PLEMENITIJI OD SVEGA,

Blok 45

18.08.2016 09:18

Vaš sin je : PONOS SRBIJE.

Geni

18.08.2016 09:20

Majka madjarica a otac hrvat a dete može biti po nacionalnosti samo ono šta mu je otac i.

Ћошке

18.08.2016 09:47

@Geni - Pitaj jevreje da li je tako? Inace ono si kako se osecas. Pitaj bracu Petrovic, Komazeca, Petra Popovica, Stojka Vrankovica ili danas pojedine iz reprezentacije svoje u kosarci.

Natalija

18.08.2016 10:00

@Geni - Pa ovo je neverovatno! Mi ubedjujemo ljude da su nesto sto znaju da nisu! Stefanek je cesko prezime, a verovatno imaju razne nacionalnosti u krvi, zato i jesu Jugosloveni. Ako cemo tako da gledamo, onda nema Amerikanaca jer su svi od nekud dosli. Covek je sve rekao pevanjem himne i nosenjem zastave. Srbija je zemlja svih njenih gradjana!

Čekaj

18.08.2016 10:30

@Geni - Nije bitno koje si nacionalnosti jer je to čisti prokleti nacionalizam nego je bitno koje državaljanstvo imaš jer ono govori i kome pripadaš pa je tako Tesla srbin ali hrvatski naučnik a Štefanek hrvat i srpski sportista i zašto to nekome smeta i radi problem od toga i još i mržnju...

emka

18.08.2016 11:59

@Geni - Stefanek je najvise poljsko prezime, a veoma cesto i u Ceskoj i Slovackoj. Odakle to Hrvat? On je nacionalna manjina od tih naroda.

DETE

18.08.2016 13:02

@Geni - je pokazalo sa tri prsta i himnom koju je pevao ko je!!! A ti ces crci od zavisti sramoto! Ko si ti da prebiras po njegovom poreklu??

bačvanka

18.08.2016 15:06

@Geni - Ma nije ni tata Hrvat i on je Mađar srce moje,znam da te boli posebno to što vole svoju zemlju Srbiju,što se ne priklanjaju Mađarskoj.Neka su oni živi i zdravi,a on neka nam osvoji još mnogo medalja.

duduludu

18.08.2016 09:59

Koliko ste bolesni pa sta i da jeste HRVAT takmicio se za Srbiju a ne za Hrvatsku!

jura

18.08.2016 10:27

koji smo mi zatucani narodi, covjek je prvenstveno sportas, za koju zemlju ce da nastupa je njegov osobni izbor, da budes prvi hrvat ili srbin...prvenstveno moras biti covjek.

Kralj Balkana

18.08.2016 12:03

Seve kraljica i Rozga princeza a Tomson kralja Balkjana!? A kralj Tomson ima novu fenomenalnu pesmu DUVANJSKO POLJE!

Dr.psy

18.08.2016 13:04

@Kralj Balkana - Hitno da popiješ lekove.

JECA

18.08.2016 15:02

@Kralj Balkana - Aaaa,šta je sa mozgom?I kada ćete više priznati da je Seve naša,Vučković jedno od najlepših Srpskih prezimena,iako je ja lično ne mogu smisliti.

jednostavno pitanje

18.08.2016 12:16

Zašto on ili njegova majka ne pokažu bilo koji njegov dokument gde piše koje je nacionalnosti i nema rasprve?

A

18.08.2016 12:59

@jednostavno pitanje - ko si ti da to trazis??? Njegova majka valjda bolje zna ko joj je sin. Nevaspitan i prost si.

Snežana

18.08.2016 13:13

@jednostavno pitanje - Kakav primitivizam. Osvojio je zlato za Srbiju. Hvala mu za to. Koga briga šta je po nacionalnosti?

Dragana

18.08.2016 15:00

@jednostavno pitanje - Ma važi tebi će da pokaže.Da li si gledao doček,pa valjda ti je jasno.Uostalom veći je Srbin od većine koji po nacionalnosti to zaista i jesu,kao što su mnogi Srbi veći Hrvati od onih koji to zaista jesu.Samo mi je apsolutno smešna teorija da je hrvat,to može da kaže samo neko ko je apsolutno ne upućen,jer možete zaći po vojvodini i uveriti se da ime njegove majke nikako nije Hrvatsko već Mađarsko,kao i njihovo prezime,a to još više boli hrvate što su Mađari iz vojvodine svi lojalni srbiji uvek

JA NA PRIMER NISAM NIKAKAV PRIMER

18.08.2016 13:06

Briga me koje je nacionalnosti ako on drži tri prsta i peva himnu Srbije (kao i mnoge Hrvatice).Ja znam da boli što su Srbi (od svih zemalja bivše SFRJ) najbolji u sportu..imamo srce!

Mirka

18.08.2016 13:13

Hrvatima nije prvi put da se kite nasim perjem, a tebi Davore sve najbolje u zivotu i zelim jos puno sportskih uspeha. ZIV BIO SRBINEEEEE!!!

vesna

18.08.2016 13:58

GOSPODE, KAKAV OLOS ZIVI NA BALKANU, NE ZNAM DA LI SU ILI NISU OVI LJUDI HRVATI, MOGU BITI I MARSOVCI, ALI OCIGLEDNO IMAJU PROBLEM DA SE IZJASNE DA IH NE BI PRISVAJALI I MALTRETIRALI "NASI" ILI "NJIHOVI"! NIKADA OVDE MIRA BITI NECE! DAVORE SVAKA CAST, HVALA TI ZA ZLATO KOJE SI NAM DONEO, ZELIM TI JOS MILION MEDALJA U ZIVOTU I SPORTSKIH I LICNIH, A POSEBNO TI ZELIM DA NIKADA NE BUDES IMAO PROBLEM DA SE IZJASNIS KO SI, BIO MARSOVAC, SRBIN, HRVAT......NEKA TE SVA SRECA PRATI U ZIVOTU!

una

18.08.2016 14:00

decko, svaka ti cast, hvala na zlatu a totalno nepotrebno da li je hrvat ili ne. nas je, srbin je.

Sarastro

18.08.2016 14:02

Davore, divni momče hvala ti za zlato. Ti si naše zlato. Mene ne zanima koje si ti narodnosti. Ti si naš i tačka! Volimo te!

predrag

18.08.2016 15:06

jok ,nego je meksikanac

Slavisa@gmail.com

18.08.2016 17:27

@predrag - Konju on je drzavljanin srbije i borio se za srbiju i za zemlju koju voli i u kojoj je rodjen

duki

18.08.2016 15:24

Kaze mama on je jugosloven. Znaci opet nije srbin vec je ipak hrvat. Jer da je srbin ona bi to odmah rekla. Ne vidim zasto bi se neko stidio i da je hrvat. To sto se borio za srbiju ne znaci da nije hrvat.

ivana

18.08.2016 23:39

@duki - Verovatno mu je majka madjarica rodjena u Vojvodini,kao i otac,tako da on nemoze biti Hrvat vec zlatni decko iz Vojvodine,Srbije.

Anđela

18.08.2016 15:41

Vidi se koliko je to čestit dečko! Sve čestitke njemu i roditeljima što su odgajili velikog sportistu i poštenog čoveka! Sve najbolje.

Miki

18.08.2016 17:07

Pa neka je i hrvat ili bilo koje druge nacije momak se odlucio za Srpsku reprezentaciju i kakve veze ima koje je nacije ili veroispovesti! Svaka ti cast Davore i da si ti ziv i zdrav i zelim ti jos puno puno uspeha u zivotu i karijeri! Sad kad je momak napravio uspeh svi ga svojataju, zasto neko ne rece nesto pre osvojene medalje, zatso neko ne kaze nesto za rukometase Katara sve sami srbi, hrvati itd. pa ih niko ne svojata! Bezpotrebna je polemika o tome koje je nacionalnosti ovaj momak!

2KD

18.08.2016 20:03

Kakvih primitivaca ima u ovoj zemlji nije ni cudo sto nas niko ne voli.Sta bre vas zabole koje je nacionalnosti ovaj momak ???decko se borio za nas za Srbiju Mizerija onh koji u zivotu nisu postigli nista i jos uvek zavise od mame i tate,umesto da budete srecni sto je nas covek doneo zlato vi glumite neko ludilo je*o vas nacionalizam.I da i dan danas imate Jugoslovena po nacionalnosti iako ta zemlja ne postoji vise cisto da znate

ANTE BAN

19.08.2016 06:58

DAVOR ŠTEFANEK- tipično srpsko ime i prezime!Ha! Ha! Ha!Komšije; da vam nije nas- ne bi ni omirisali zlato!

sumadinka

20.08.2016 10:29

@ANTE BAN - Davor jeste Hrvat gospodine Ante i neka je to je njegovo poreklo a o mešavini i čistoći nekog naroda ne treba Vi da govorite jel to imate i te kako u vašim "redovima": unučići Franje Tudjmana Srbi, vaš izbornik a. Petrović Srbin, A. Starčević u koga se vi kunete Srbin, i tako dalje i tako blize, to je vekovima mešan narod, toga ima i u Srbiji i u Hrvatskoj i to niko ne moze da ispravi, a izjava majke D. Štefaneka da njen sin nije Hrvat, po meni je malo degutantna. Pozdrav iz srca Šumadije.

Marko

19.08.2016 08:02

Daj nam Bože još ovakvih Hrvata, Mađara, Rusina, Slovaka, Bošnjaka, Makedonaca, Slovenaca .... u Srbiji.