Miholjski susreti
Foto: Printscreen/Foto: Ministarstvo za brigu o selu, Milan Obradović

„Za sve je potrebna ljubav i predani rad. I kuću i vrt sam svojim rukama napravio. U njemu se nalaze biljne vrste ne samo sa našeg podneblja, već i iz raznih dalekih zemalja, sve što može ovde da uspeva posadio sam“, izjavio je Lazić. „Najveća inspiracija za mene je porodica, koja se tokom letnjih meseci okupi da uživa u ovom parčetu raja, ali draga mi je i ova nagrada kao potvrda da to što radim i drugi prepoznaju“ rekao je Lazić.

Nagradu za najlepši dvorišni detalj dobila je Slađana Dinić. Ona je svoj život u stanu oplemenila baveći se detaljima u bašti i smatra da je, osim lepote i uživanja, obaveza svih nas da brinemo o prostoru koji nas okružuje.

Miholjski susreti

Foto: Ministarstvo za brigu o selu, Milan Obradović

 

Lapovo je ovaj izbor održalo u okviru manifestacije Miholjski susreti sela i svoje predstavnike u dve pomenute kategorije poslalo na okružno takmičenje dvorišta iz čitave Centralne Srbije, a naredne godine planira predstavnike u još dve kategorije priznate i u svetu i u Srbiji - najlepše etno dvorište i najlepše park dvorište.

Osim ove lepote za oči, učesnici i posetioci rekordno posećenih Miholjskih susreta u Lapovu uživali su u takmičenju u pripremi riblje čorbe, prezentaciji štandova etno udruženja, voćara, vinara, pčelara, a odjekivalo je i vatreno navijanje za pobedu u narodnom višeboju - bacanje kamena s ramena, trule kobile, prenošenje vode i prenošenje jajeta kašikom, krunjenje kukuruza... Uz ritam i plesne korake kulturno - umetničkih društava, usledio je izbor najlepšeg i najukusnijeg starinskog kolača, kao i najbolje urađene rukotvorine.

Miholjski susreti

Foto: Ministarstvo za brigu o selu, Milan Obradović

 

Opština Bogatić je svoje Miholjske susrete upriličila u selu Crna Bara, gde je okupila 12 od 14 svojih sela. Darovite meštanke smenjivale su se na radionicama starih zanata - veza, zlatoveza, tkanja, a ništa manje zapažena bila je likovna kolonija. Osobenosti ovog kraja su vajat Hajduk Stanka u istom dvorištu kuće prvog veterinara u Srbiji Jove Aleksića, ali i etno kompleks Sovljak, jedan od pet prvih etno parkova u našoj zemlji, sa prikazom delića stare Mačve - autentičnim kućama sa okućnicom iz perioda kraja 19. veka. Na ovim lokacijama održani su pesničko veče, folklorni, pevački i instrumentalni nastupi. Najveću pažnju svakako privukao je celovečernji prikaz tradicionalnih običaja Mačve - vožnja fijakerima, presretanje prolaznika busijama, kupovina mlade i izbor za najboljeg hajduka tog kraja.

Miholjski susreti

Foto: Ministarstvo za brigu o selu, Milan Obradović

 

U isto vreme na drugom kraju zemlje, u istočnoj Srbiji, Miholjski susreti sela održani su po prvi put i u Lubnici kod Zaječara. Počelo je turnirom u malom fudbalu, zatim je organizovano takmičenje u spremanju tradicionalnih jela, a gostima je priređen i bogat kulturno-umetnički program uz defile foklornih grupa.

Miholjski susreti

Foto: Ministarstvo za brigu o selu, Milan Obradović

 

Tog dana Lubnicu je posetilo preko 1000 ljudi, među kojima je bilo onih koji su došli iz susednih opština, ali i iz susednih država - Bugarske i Rumunije.

Miholjski susreti

Foto: Ministarstvo za brigu o selu, Milan Obradović

 

Organizatori manifestacije, koju sredstvima Ministarstva za brigu o selu ove godine priređuje 95 opština i gradova Srbije, najavljuju ovog vikenda bogat program u Žitištu, Gadžinom Hanu, Vrnjačkoj Banji, Žagubici i Trgovištu. Zato, svi koji nisu otišli na letovanja izvan granica naše zemlje, ili se spremaju za putovanja, imaju otvoren poziv da svoje vreme kvalitetno provedu uz odličnu zabavu, stare, proverene gurmanluke i ponešto nauče o detaljima iz zaboravljene srpske tradicije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading