Stenica na ljudskoj koži
Foto: Profimedia/Profimedia

Prema rečima Renate Bartula Bosanac, koja sa svojom porodicom živi na 16. spratu na adresi Rastočine 6, stenice im znatno narušavaju kvalitet života i ne mogu da ih se reše.

Prirodno, nakon ove vesti i Srbi su se zapitali da li i nas očekuje najezda stenica - krvopija, te smo potražili mišljenje eksperta.

Da li je moguće da ovi insekti stignu u Srbiju?

- Kućna stenica (Cimex lectularius L.) spada u porodicu Cimicidae, tj. beskrilne insekte koji se hrane krvlju. Rasprostranjena je na gotovo svim kontinentima, a uglavnom je nalazimo u područjima s umerenom klimom. Stalno su prisutne i u Srbiji i Zavod za biocide i medicinsku ekologiju se odavno bavi suzbijanjemn i ovih štetnih insekata - kaže za Alo! dr sci biologije Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

Da li je neko već prijavio (ovog meseca) najezdu stenica u Srbiji?

- Do sada nije prijavljena najezda stenica, ali Zavod svakog meseca ima po nekoliko poziva u vezi problema naših sugrađana sa stenicama. U azilantskim centrima su stalno prisutne zbog velikog protoka ljudi, ali ekipe Zavoda po prijavi nadležnih uspešno vrše suzbijanje stenica - kaže dr Aleksić.

Stenica na ljudskoj koži

Profimedia

 

Kojim putem bi one mogle da dođu u našu zemlju?

- Pojava stenica u ljudskom okruženju više nije osobina siromašnih i zapuštenih prostora. Stenica su se danas prilagodile novim uslovima i uspešno osvajaju nova područja, luksuzne stanove, hotele, hostele, a ponekad škole i bolnice. Problematika stenica je uglavnom povezana sa transportnim sredstvima poput aviona, kruzera, autobusa, vozova, brodova i jahti pa takvu pojavu nazivamo putničko-turističkom infestacijom.

Često menjanje turističkih destinacija, raširenost putovanja avionskim saobraćajem, odvojeno putovanje prtljage od putnika i još mnogobrojni drugi faktori, omogućavaju pasivan prenos stenica koje lako opstaju bez hrane zavučene u naborima prtljaga, odeće ili u prevoznim sredstvima i duži vremenski period. Kada je donesena na neku destinaciju koristi sve moguće ostale načine širenja u novoj sredini, npr. preko nameštaja, opreme, pokućstva, ali i migracijom u susedne prostore u potrazi za hranom - objašnjava Aleksić za Alo!. 

Kako Srbi mogu da primete da su im se zapatile stenice u stanu ili u kući?

- Odrasla stenica je veličine semenke jabuke (5,5-7mm dužine i 2,5-3mm širine) i smeđkaste je boje. Mužjak, ženka i nimfe sišu krv čoveka tokom noći. Hranjenje se odvija na bezbolan način. Stenica probija kožu domaćina s dve šuplje cevi. S jednom cevi ubacuje supstancu koja sadrži antikoagulanse za sprečavanje zgrušavanja krvi i anestetike, tako da domaćin ništa ne oseća, a drugom cevi povuče krv domaćina. Obično na telu ostaju sitne crvene tačke na mestu uboda i to najčešće oko pojasa i na nogama. Takođe se mogu naći i tragovi krvi na posteljini.

Stenice pri hranjenju menjaju svoju boju i povećavaju volumen tela. Tako nimfe koje se hrane krvlju postaju svetlo-crvene boje, dok odrasle stenice postaju tamno-crvene boje. Postoje i vremenske razlike u uzimanju obroka jer se nimfe kraće hrane krvlju svega 3 minuta, dok vreme uzimanja obroka odraslih stenica iznosi 10-15 minuta. Nakon hranjenja i nimfe i odrasle stenice vraćaju se na mesto gde se skrivaju kako bi svarile svoj obrok što može potrajati 3-4 dana.

Stenice se danju skrivaju u pukotinama zidova, podova, nameštaja, ispod lajsni, prozorskih daski, okvira prozora, šupljim vratima, štokovima vrata, ispod zidnih tapeta, među rubovima i naborima posteljine i madraca, u cevima gvozdenih kreveta, u okvirima slika, u pukotinama zidova uz električne vodove, ispod maski utičnica  i u svim tamnim prostorima i pukotinama u konstrukcijama kreveta. Raspoznaju se po karakterističnom neugodnom mirisu koji se javlja kod veće prisutnosti ili kad se zgnječe - otkriva dr Aleksić.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading