"BACITI GA U RUDNIK, DA NE VIDI SVETLOST DANA" Srbi besni zbog nasilnika koji je tukao bebu, a ovo je kazna koju može da dobije
Foto: Shutterstock/Shutterstock

"Čovek je tukao sedmomesečnu bebu i naneo joj vrlo teške povrede. Šta je adekvatna kazna za tako nešto?!", bilo je pitanje koje je izazvalo mnoštvo komentara i bes u ljudima. Njihovi komentari pokazuju želju da se nasilnik kazni, ali ne po sadašnjim, kako smatraju - blagim - zakonima, već po pravilima Dušanovog, vikinškog i drugih strožijih zakonika, gde bi patio koliko i dete koje je zlostavljao.

"To nije čovek, već dvadesetogodišnji balavi monstrum! Srce bih mu iščupala bez da trepnem!", napisala je jedna korisnica. 

"Robija i trajno lišavanje roditeljskih prava!", bila je blaža druga. 

"Doživotni prisilni rad u rudniku, da ne vidi svetlost dana. Sve što zaradi prebacivati na račun bebe", bio je pomirljiv, a opet strog jedan korisnik. 

 "Ne postoji adekvatna kazna za takvo nedelo, ali kazna i ne treba da bude adekvatna, već najteža moguća, jer beba ne može da bude ni odgovorna, niti se može koristiti bilo šta kao olakšavajuća okolnost. Jednostavno, za nasilje nad bebom najstroža kazna", glasio je još jedan komentar. 

"Treba ga svakodnevno tući dokle god je živ".

"Smrtna kazna mora da se vrati, jer to je MONSTRUM, kao i majka koja je takvog primila u kuću".  

Niz komentara je dugačak, mnogi pozivaju na nasilje nad počiniocem ovako gnusnog zločina, a ono što je realno i zakonom propisano rešenje je, naravno, drugačije. 

Nema rezultata osim trauma 

Profesorka Vera Despotović, psihoterapeut i socijalni radnik, smatra da su nemerljive posledice ovakvog odnosa prema deci.

- Posledice telesnog kažnjavanja, telesnog, dece su ogromne, pamte se za ceo život, mnogi roditelji imaju te stavove da je to legitimno kažnjavanje dece. Ali dete koje je u ovako malom uzrastu ne može da nauči ništa drugačije, neće se umiriti, dete koje je uplašeno neće ništa naučiti, već će slabije napredovati i imati kognitivne probleme, kao i konflikte sa vršnjačkom grupom - rekla je Despotovićeva.

Prema Protokolu o postupanju pravosudnih organana u zaštiti maloletnih lica, svi oblici nasilja, zlostavljanja, zloupotreba ili zanemarivanja kojima se ugrožava ili narušava fizički, psihički ili polni integritet deteta predstavljaju povredu jednog od osnovnih ljudskih prava, a to je - pravo na život, opstanak i razvoj.

Prema tom protokolu, nadležni Sud može da odluči o potpunom ili delimičnom lišavanju roditeljskog prava majku, koja nije zaštitila svoje dete. S obzirom na to da je u pitanju beba, koja ne može da svedoči, Sud utvrđuje i njene najbolje interese. 

Krivični zakon predviđa kaznu koja se određuje na osnovu broja žrtava, broj zabeleženih slučajeva nasilja koje je ta osoba izvršila, broj prethodno izrečenih mera... tako da je izuzetno važno da se svako nasilje prijavi, kako bi sve bilo zabeleženo i bilo uzeto u obzir. 

Pre nešto manje od godinu dana, sličan slučaj potresao je Srbiju, a majka koja je maltretirala svoju bebu dobila je kaznu zatvora od samo dve ipo godine. Ona je bila snimljena kako baca i vuče bebu po ulici. 

Ministarka pravde Maja Popović rekla je da očekuje da izmene Krivičnog zakona, kojima se propisuju oštrije kazne za krivična dela nasilja u porodici budu usvojene 2024. godine. 

Ona je navela da će za osnovni oblik nasilja u porodici biti predložena kazna zatvora od šest meseci do pet godina, umesto od tri meseca do tri godine. Za krivična dela silovanje, obljuba nad nemoćnim licem i obljuba sa detetom predložena je kazna doživotnog zatvora.

Prema rečima advokata iz jedne beogradske kancelarije, prvo se lice koje izvrši nasilje lišava slobode na 48 sati, a u toku tog perioda sudija za prekršaje može da mu izrekne kaznu od 60 dana zatvora, koja se odmah izvršava, bez obzira na to da li će on da uloži žalbu. 

- Na ovaj način se onemogućava da nasilnik na bilo koji način priđe žrtvi i uznemirava je sve dok krivični ili građanski postupak ne bude završen - objašnjavaju advokati. 

BONUS VIDEO: 

 

@alo_portal @oliverakonatar po prvi put progovorila o svom sedmogodišnjem radu u medijima! 🅰️❗ Uskoro možete očekivati njen autorski video projekat koji će se emitovati na našem YT kanalu i TikTok profilu! 🤞😍 #alo #alodnevnenovine #alonovine #emisija ♬ original sound - Alo_portal

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading