pokrajinski sekretarijat
Foto: Alo/vojvodina.gov.rs

„Izuzetno mi je drago da su naši prijatelji iz kineske Provincije Hebej danas u Vojvodini. Naša saradnja s partnerima iz Kine je izuzetna, karakteriše je visok nivo političke saradnje, razvijena privredna saradnja i realizacija brojnih investicija u Srbiji, a posebno na severu zemlje. Brza pruga Novi Sad – Beograd je u punom kapacitetu eksploatacije, a do kraja godine će biti kompletirana deonica do Subotice, čime će Vojvodina imati najsavremeniji vozni saobraćaj u ovom delu Evrope. Pored toga, kineske kompanije rade i na izgradnji brze saobraćajnice Novi Sad – Ruma, na autoputu Beograd – Zrenjanin – Novi Sad, čime će se nivo infrastrukturne povezanosti na severu zemlje podići na izuzetno visok nivo”, poručila je Vidosava Enderić, pomoćnica pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

Enderić je tokom sastanka upoznala sagovornike sa aktuelnom političkom i ekonomskom situacijom u pokrajini, te je podsetila na to da je zajednički prioritet dalja realizacija investicionih ulaganja i razvoj ekonomskih odnosa, kao i saradnja u oblasti poljoprivrede i kulture. Posebno je istakla da na Univerzitetu u Novom Sadu, na kojem studira oko pedeset hiljada studenata, dvadeset dva studenta dolaze iz Kine, od kojih je troje na Fakultetu tehničkih nauka.

pokrajinski sekretarijat

vojvodina.gov.rs

 

 

Direktorica za Evropu iz Kancelarije za spoljne poslove Jang Juhong je upoznala sagovornike s provincijom, koja ima 74 miliona stanovnika i bruto društveni proizvod od 560 milijardi dolara i rastom od 5,5% godišnje. Provincija je dom stare kineske kulture, u kojoj se nalaze brojni kulturni objekti od nacionalnog značaja, poput Kineskog zida.

Prijatelji iz Hebeja uputili su poziv delegaciji iz Vojvodine da sredinom juna ove godine, učestvuje na međunarodnom Sajmu ekonomije i trgovine u Langfangu, koji je specijalizovan za oblast trgovine i logistike.

pokrajinski sekretarijat

vojvodina.gov.rs

 

 

Naša strana je uputila poziv prijateljima iz Hebeja  da posete Poljoprivredni sajam u Novom Sadu, koji se održava u periodu od 18. do 24. maja 2024. godine, koji je najznačajnija sajamska manifestacija u ovom delu Evrope.

Gosti iz Kine su podvukli da je saradnja na univerzitetskom nivou uspostavljena i da, s njihove strane, postoji veliko interesovanje za saradnju u oblasti poljoprivrede, što se ogleda i u zainteresovanosti jedne kineske kompanije za kupovinu zemljišta u Vojvodini i ulaganje u organsku proizvodnju.

Tokom sastanka, usaglašeni su detalji posete sekretara Komunističke partije, a kineska strana je iskazala zainteresovanost i za obilazak Instituta „Biosens” i Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, koji predstavljaju renomirane institucije na evropskom nivou.

„Izuzetno sam zadovoljna današim sastankom, jasno je da smo otvorili različite teme za saradnju i da se brojni projekti već realizuju, uz perspektivu da ih bude još više u narednom periodu“, zaključila je Enderić.

Na sastanku su učestvovali i podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Aleksandar Panovski, pomoćnik u Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Mladen Petreš i podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Stanislav Radulović.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading