Pokrajinski sekretarijat
Foto: Alo/Pokrajinski sekretarijat

Na sastanku je bilo reči o pomoći Pokrajinske vlade opštinama u kojima živi srpsko stanovništvo u Požeško-slavonskoj županiji u Hrvatskoj, kao i projektima u oblasti kulture i obrazovanja koji su značajni za opštine Pakrac i Lipik koji su kulturni, verski, prosvetni i društveni centri.

Kako je rečeno, cilj sastanka je informisanje o infrastrukturnim i kapitalnim projektima, a jedan od takvih projekata je obnova crkve Svetog Nikolaja u Donjem Čagliću koja je izgrađena krajem 18 veka, a na kojoj je krov devastiran snažnim olujnim nevremenom prošle godine, te su onemogućena bogosluženja.

Pokrajinski sekretarijat

Pokrajinski sekretarijat

 

 

 

Pokrajinski sekretar Aleksandar Sofić je ovom prilikom rekao da se za obnovu ovog značajnog pravoslavnog hrama, koji okuplja vernike iz nekoliko okolnih naseljenih mesta, mogu obezbediti sredstva putem konkursa Fonda za izbegla, raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu, te da je kroz rada Fonda obezbeđen pravni osnov da se pomogne srpskom stanovništvu u regionu.

Zamenik županice Nikola Ivanović, upoznao je sekretara Sofića sa položajem srpskog naroda u opštini Pakrac, kao i radom srpskih institucija i udruženja i mogućnostima za dalju saradnju, te istakao da je najplodotvornija saradnja u oblasti kulture, i da su njima potrebni mali kulturni sadržaji i dečije predstave, koji će omogućiti da se deca upoznaju sa nacionalnom baštinom, tradicijom, kulturom i istorijom.

Pokrajinski sekretarijat

Pokrajinski sekretarijat

 

 

„U proteklih godinu dana urađeno je mnogo u Eparhiji pakračko-slavonskoj, pre svega kroz konkurse Fonda za izbegla, raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu, a saradnja je ostvarena i kroz poziv za učešće SKD „Prosvjeta“ iz Pakraca na Sajmu zavičaja koji je održan u februaru“, istakao je Nikola Ivanović.

Tajana Kovačević Kovačić iz stručne službe Vijeća srpske nacionalne manjine predstavila je projekat „Program plus“ čija realizacija je počela pre deset dana, a podrazumeva uključivanje dece u razne sekcije, kreativne radionice, kao i aktivnosti u okviru projekta „Srpska kuća“ u Pakracu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading