Rafinerija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ipak, rafinerija litijuma, prva u Nemačkoj i prva u EU, predstavlja potpuno novi korak za ovo mesto sa oko 50.000 stanovnika koje je poznato po hajking turama i prelepim jezerima u neposrednoj okolini. Gradi je AMG Lithium, ćerka firma američke kompanije AMG Critical Minerals, sa ciljem da prerađuje litijum u oblik pogodan za baterije.

Potražnja za najlakšim metalom svuda raste jer čini ključnu komponentu baterija za električna vozila, kao i sistema za skladištenje energije sunca i vetra. U tom smislu je litijum ključan za zelenu tranziciju EU i planove da se od 2035. u okviru bloka proizvode isključivo električna vozila.

Isključivanje kineskih posrednika

Procenjuje se da će nova rafinerija koštati oko 140 miliona evra, od čega pet miliona evra iznose subvencije regionalne vlade. Generalni direktor AMG Lithiuma Stefan Šerer izjavio je za DW da očekuju da će do 2028. godine kompanija moći da isključi kineske posrednike iz svog lanca snabdevanja litijumom (spodumen se iz Brazila šalje u Kinu na obradu), doprinoseći ambicioznom cilju EU da postane samodovoljna u pogledu tzv. kritičnih sirovina, koje pored litijuma uključuju fosfor, boksit, retke zemne minerale i druge elemente - ukupno njih 34.

U frankfurtskoj laboratoriji AMG-a hemičari testiraju i usavršavaju procese za proizvodnju litijum-hidroksida iz minerala spodumena, sličnog jadaritu, koji se rudari u Brazilu. Ovih dana AMG je potpisao sporazum sa britanskom kompanijom Savannah Resources, koja radi na otvaranju rudnika litijuma na severu Portugala i obavezao se na kupovinu 45.000 tona koncentrata spodumena tokom pet godina.

Širom EU razvija se još dvadesetak litijumskih projekata kako bi se osigurale zalihe ključne sirovine za evropsku zelenu tranziciju. A biće ih sigurno još više kako bi se ispunili ciljevi zacrtani novom regulativom.

Evropa mora i da rudari

Krajem maja  stupila je na snagu prva sveobuhvatna strategija EU za minerale. Nazvana Zakon o kritičnim sirovinama (CRMA), regulativa postavlja jasne ciljeve za domaće kapacitete duž lanca snabdevanja strateškim sirovinama. U njemu se postavlja cilj da se u EU do 2030. godine 10 odsto materijala rudari, 40 odsto prerađuje i 15 odsto reciklira i da ne sme više od 65 odsto neke sirovine dolaziti iz samo jedne zemlje izvan bloka. Litijumska rafinerija AMG u Nemačkoj doprineće ovim ciljevima.

Kako bi EU povećala proizvodnju minerala u sa trenutnih tri na željenih 10 odsto do 2030. godine, potrebno je da otvori veliki broj novih rudnika na sopstvenom tlu. Prvi rudnik litijuma bi, sudeći prema trenutnom statusu projekata i dozvola, mogao da bude otvoren u Portugalu, Finskoj ili Austriji.

"Jadar" - šansa za 20.000 novih radnih mesta

Zakonom CRMA takođe je planirana diversifikacija snabdevanja kritičnim sirovinama. Jedan od načina na koji će EU to postići jesu strateška partnerstva sa trećim zemljama, među kojima je i Srbija. Prošle sedmice potpisan je Memorandum o razumevanju između Srbije i EU o strateškom partnerstvu u oblasti održivih sirovina, lanaca vrednosti baterija i električnih vozila.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je tom prilikom da litijum predstavlja veliku šansu koju Srbija neće propustiti, ali da iskopavanja neće biti bez pune zaštite ljudskih života i prirode.

„Jadar“ je jedno od najperspektivnijih i najbolje istraženih nalazišta litijuma u Evropi i mogao bi da bude pokretač razvoja zaokruženog lanca za proizvodnju električnih vozila u Srbiji, koji bi otvorio 20.000 novih radnih mesta. Skoro 25 miliona evra od poreza i taksa dobila bi opština Loznica godišnje, što bi joj dupliralo budžet i omogućilo da finansira lokalnu infrastrukturu, usluge i bolji kvalitet života svojih građana.

Procenjuje se da bi država prihodovala preko 180 miliona evra godišnje od poreza i rudne rente, što je oko 1% prihoda državnog budžeta Srbije, a kada se u obzir uzmu indirektni i indukovani uticaji, očekivani  doprinos BDP-u svih obuhvaćenih privrednih grana se procenjuje na 1,9 milijardi evra - više od 3% trenutnog BDP-a.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading