Strsljen
Foto: Printscreen/Printscreen

Stršljen je insekt iz roda osa, znatno veći od njih. Neke vrste mogu narasti do 5,5 cm. Žive u gnezdima, gde matica polaže jaja, a ženke radilice brinu o njoj i poseduju žaoku.

Ako se ne osećaju ugroženima, stršljenovi neće napadati. Međutim, kada se osećaju napadnutima, nanose veoma bolan ubod svojom žaokom. Za razliku od osa ili pčela, njihova žaoka se vraća u telo i ne ostaje na mestu ujeda, što im omogućava da prežive napad i izvrše više uboda.

Stršljenovi postaju posebno opasni kada postoji pretnja po njihovo gnezdo. Tada luče feromone koji privlače ostale stršljenove u odbranu.

Simptomi ujeda stršljena

Otrov koji stršljen luči tokom uboda može izazvati jak bol i reakciju kože, kao i celog organizma, posebno ako je ujed više. Tegobe nakon ujeda mogu biti fizičke i psihičke.

Fizička reakcija na ujed zavisi od mesta ujeda. Ujedi na ekstremitetima su manje opasni od onih u predelu glave i vrata, dok su ujedi u usnoj duplji posebno opasni. Stršljenovi često izdube voćke kojima se hrane, pa može doći do ujeda u usnoj duplji ako se ne primeti stršljen u voćki.

Ako je ujeda više, simptomi će biti izraženiji. Ujed jednog stršljena je uglavnom bezopasan, osim ako nemate prethodne alergijske reakcije.

Psihičke reakcije na ujed stršljena

Strah od stršljenova je uvrežen i opravdan. Ponekad pacijenti mogu izgubiti svest od straha i panike nakon ujeda, iako sam ujed nije opasan. Zbog toga je važno pristupiti pacijentu smireno, staviti ga da legne, proveriti mesto ujeda i pritisak, te započeti terapiju i opservaciju koja može trajati nekoliko sati.

Šta raditi nakon ujeda stršljena?

Pokušajte da ostanete smireni. Iako bolan, ujed stršljena je najčešće bezopasan. Udaljite se od stršljena bez panike, trčanja i agresivnog mahanja ruku, kako biste izbegli pozivanje ostalih stršljenova.

Kada ste se našli na sigurnoj udaljenosti:

  • Mesto ujeda dobro isperite hladnom vodom i sapunom,
  • Kvasite mesto hladnom vodom ili stavite led u krpu i hladite mesto ujeda kako biste smanjili otok i upalu,
  • Popijte neki od lekova iz roda antihistaminika kako biste smanjili verovatnoću za razvoj alergijske reakcije,
  • Nakon što ste ohladili mesto ujeda, možete ga namazati nekom od krema koje sadrže kortikosteroid ili antistaminike,
  • Bol može da potraje i nekoliko sati, pa ukoliko je izražen i ukoliko nemate alergiju možete popiti neki od lekova za bolove iz roda paracetamola ili ibuprofena.
  • Ukoliko se ipak loše osećate, krenulo je da se širi crvenilo, otok, bol, javite se u najbližu hitnu pomoć ili neka vas neko od vaših od ukućana odbaci u najbližu hitnu pomoć radi dalje nege.

Prevencija ujeda stršljena

Stršljen vas neće ujesti ako se ne oseća ugroženim. Najbolje je izbegavati njih i njihova gnezda. Ako vam stršljen sleti na ruku ili uđe u kuću, bez panike ga lagano sklonite i izbacite. Imajte na umu da su to samo insekti koji idu svojim poslom ili su privučeni voćem na vašoj terasi.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading