Moderno rudarstvo
Foto: Promo/Promo

Tvrdnje oponenata Projekta „Jadar” da se u Evropi ne planira kopanje litijuma još jednom su demantovane sa severa Francuske.

Naime, francuska vlada proglasila je projektom od nacionalnog značaja planirani rudnik litijuma „Emili“ u  oblasti Alije u središnjoj Francuskoj, koji je poveren francuskoj kompaniji „Imeris“. Ova vest naišla je na veliki odjek u francuskoj štampi.

Projekat u Ešasijeru, u Alijeu, investicija vredna milijardu evra, bio bi prvi rudnik otvoren u Francuskoj za poslednjih skoro 50 godina. Prema „Imerisu“, rudnik bi omogućio proizvodnju litijuma od 2028. godine i punjenje 700.000 baterija godišnje tokom najmanje 25 godina, piše francuski „Mond“.

Moderno rudarstvo

Promo

 

Ovim posebnim statusom francuskih vlasti, koji je uveden zakonom o zelenoj industriji, omogućava se industrijskim projektima koji su procenjeni značajnim za nacionalni suverenitet i ekološku tranziciju da koriste mere ubrzavanja ili administrativnih izuzeća kako bi se olakšao njihov razvoj.

Kako piše „Mond“, „Imerisov“ projekat „Emili“ za iskopavanje litijuma u sklopu je francuske politike koja ima za cilj izgradnju novog nacionalnog sektora strateških minerala i metala kako bi se smanjila zavisnost od uvoza, pre svega iz Kine.

PODZEMNI RUDNIK

Prema planu, iskopavanje i proizvodnja litijuma bili bi locirani u Ešasijeru u podzemnom rudniku, u okviru kompleksa kamenoloma Bovoar, gde „Imeris“ već eksploatiše od 2005. godine kaolinit koji se koristi u keramici, skladištenje bi se obavljalo u Sen Bone de Rošforu, na 15-ak kilometara udaljenosti, a fabrika za preradu bila bi u Monlisonu, na udaljenosti od 49 kilometara. Transport litijuma obavljao bi se podzemnim putem ili vozom. Kompanija „Imeris“ planira da otvori 500-600 radnih mesta i indirektno zaposli još hiljadu radnika.

INŽENJERI BUDUĆNOSTI

Kako bi podržala ovaj industrijski razvoj, Francuska ulaže u obrazovanje i obuku kvalifikovane radne snage. Univerzitet u Artoi otvorio je novu školu za obuku inženjera budućnosti, dok su studenti već uključeni u industrijske projekte poput fabrike „Mint-Reno“. Cilj je obučiti 20.000 ljudi u narednim godinama, osiguravajući tako stalnu podršku za rastuću industriju e-mobilnosti. Sa projektima kao što su litijumski rudnik i Dolina baterija, Francuska se pozicionira kao centralni igrač u globalnom lancu vrednosti za električna vozila, obezbeđujući radna mesta i tehnološki napredak za budućnost.

LITIJUM STRATEŠKI METAL

Poslednjih godina litijum je postao strateški metal. Danas se najviše koristi za proizvodnju električnih baterija. Ovaj metal je ključni element energetske tranzicije, posebno za Evropu, s obzirom na to da će prodaja vozila sa unutrašnjim sagorevanjem biti zabranjena u EU od 2035. godine. Stoga vest da je Francuska proglasila litijumski projekat „Emili“ za projekat od nacionalnog interesa ne predstavlja iznenađenje, jer druga najjača ekonomija EU intenzivno razvija zelenu industriju koja se bazira upravo na „belom zlatu“. Sa projektima kao što su rudnik litijuma i gigafabrike baterija Francuska se pozicionira kao centralni igrač u globalnom lancu vrednosti za električna vozila.

JADAR RAZVOJNA ŠANSA SRBIJE

Dolina Jadra bi, prema mišljenju francuskog ambasadora u Srbiji Pjera Košara, mogla da bude srpska dolina baterija. Sa projektima kao što su litijumski rudnik i Dolina baterija Francuska se pozicionira kao centralni igrač u globalnom lancu vrednosti za električna vozila, obezbeđujući radna mesta i tehnološki napredak za budućnost. Sličnu šansu ima Srbija sa projektom „Jadar“, izjavio je nedavno Košar.

- Mislim da je u interesu Srbije da ima taj lanac vrednosti i kompanije koje proizvode na osnovu litijuma baterije i vozila. Znamo da će doći do proizvodnje električnih vozila u Kragujevcu. Kada se to uzme u obzir, mislim da litijum može da bude adut za Srbiju, možda čak i veliki adut. Rekao bih čak adut na njenom putu ka EU, zato što bismo onda mogli da napravimo određene lance vrednosti koji bi omogućili Srbiji i drugim evropskim zemljama da steknu tu čuvenu energetsku nezavisnost - zaključio je francuski ambasador.

BONUS VIDEO:

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading