Nasilje u školi
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Dečak (13) iz Pančeva je pre par dana zadobio jezive povrede nakon naizgled bezazlene dečje igre i snimanja izazova za popularnu mrežu Tiktok. Tinejdžer je nakon što mu je petnaestogodišnjak umotao glavu u streč-foliju izgubio svest, prestao da diše, srušio se na beton i povredio se.

Dečakovu majku je o događaju obavestila komšinica koja je videla da sa dečakom nešto nije u redu. Ovo je samo jedan u nizu incidenata koji su se odigrali među maloletnicima u poslednje vreme. Nasilja je sve više, a šta se dešava sa našom decom, objasnila je za Alo! klinički psiholog Aleksandra Janković.

- Prekomerno nasilje nije nova društvena pojava, samo što pre nije bila toliko zastupljena na televiziji i društvenim mrežama. Kako smo svedoci da nam društvene mreže oblikuju decu danas, tiktokeri, jutjuberi i „javne ličnosti” im samo daju vetar u leđa svojim nasilničkim ponašanjem i eksplicitnim materijalnom koje dete u razvoju ne može u potpunosti da procesuira. Poslednjih par godina u potpunosti je otvorena Pandorina kutija, nasilje je svuda, a deca postaju glavni akteri – rekla je za Alo! Aleksandra Janković.

DECA SPREMNA DA DAJU ŽIVOT ZA LAJK! Maloletnike oblikuju društvene mreže, roditelji nemoćni da ih zaustave!

FOTO Shutterstock

 

ŽIVE U VIRTUELNOM SVETU!

Vulgarni muzički spotovi, kao i nasilni sadržaji na društvenim mrežama deci daju vetar u leđa.

- Porast nasilja u školama je visok. Deca svakakve scene nasilja mogu da vide i u muzičkim spotovima, kao i golotinju, što ih stimuliše da oponašaju ono čemu su izloženi. Često su dobro informisani i znaju da ne mogu da odgovaraju pred zakonom zbog svojih godina. Zbog Tiktok izazova su spremni da rizikuju i svoj život za lajk, kao i za slavu preko noći. Deca žive u virtuelnom svetu, nemaju spoznaju šta je stvarno. Najveći problem jeste u tome što u tinejdžerskim godinama više ima uticaja društvo na dete nego sopstveni roditelj. Deca žele da budu bitna u društvu, tako da ne mare mnogo za mišljenje roditelja - navodi klinički psiholog Aleksandra Janković za Alo!.

Kako navodi, tinejdžeri često žele da budu face u društvu, zato su i spremni da urade sve zarad „slave preko noći”.

- Većina roditelja je rasla u ratnom okruženju, gde je nemaština vladala, a kriminal je bio u punom cvatu ako konkretno pričamo o devedesetima. Današnji sadržaji na društvenim mrežama pokušavaju da oponašaju to doba, sugerišući da se na brz način mogu zaraditi velike pare, a deca između 14 i 17 godina žele često da budu nezavisna i bolja od svojih roditelja, a takav način života im daje tu mogućnost. Deca često odustaju od višeg obrazovanja baš zbog nade da će „brzim životom“ moći da priušte najbolji automobile, najveći stan i savršenog partnera. Takođe, današnje javne ličnosti ne predstavljaju prave uzore deci zato što su često i oni sami neobrazovani i produkt su sistema manipulacije koji vam omogućava brz novac preko noći - navodi Janković.

BONUS VIDEO 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading