Žena u vojsci
Foto: Alo/Rina

Obavezno služenje vojnog roka u trajanju od 75 dana trebalo bi da počne u septembru 2025. godine, trajaće dva meseca i 15 dana za sve muškarce do 30 godina, ali i za žene koje to budu želele.

Veselin Šljivančanin, penzionisani oficir JNA, u razgovoru za Alo! istakao je da ga je ova vest obradovala i da veruje da u Srbiji ima mnogo mladića i devojaka koji jedva čekaju da obuku uniformu.

- Srbija je zemlja koja ima tradiciju, istoriju, postojanost, priznata je evropska i svetska zemlja, pobednica u dva svetska rata... Naša zemlja se oduprela NATO agresiji 1999. godine, koja je tada uspela ono što nikome nije pošlo za rukom – da obori nevidljivi NATO avion. Zbog svega toga smatram da je vraćanje obaveznog vojnog roka prava stvar za našu zemlju i verujem da u Srbiji ima mnogo mladića koji jedva čekaju da obuku uniformu i da pokažu odanost svojoj zemlji - kaže na početku razgovora za Alo! Veselin Šljivančanin, penzionisani oficir JNA.

veselin šljivančanin

YouTube/ Jutarnji Program TV Happy

 

Kako je predviđeno, obavezni vojni rok trebalo bi da traje dva meseca i 15 dana, a naš sagovornik kaže da će regruti imati dovoljno vremena za osnovnu obuku.

- Današnja omladina je mnogo pismenija nego u neko prošlo vreme, kada smo u vojsci imali slučajeve da su nam dolazili regruti koji nisu ni završili osnovnu školu. Danas je sve to drugačije, mladi su sposobni, obučeni i uspeće da prođu osnovnu obuku. Svakako neće naučiti da upravljaju avionom, ali dobiće znanje koje im je neophodno u vojsci. Najbitnije za njih je da dobiju novo iskustvo - kaže Šljivančanin.

Kako je objasnio, i u vreme dok je on bio starešina, žene su se prijavljivale u vojsku, i u mnogim primerima bile su odlični vojnici.

- Imao sam jedan slučaj kada je kod mene došla devojka iz Kragujevca koja je završila Medicinski fakultet, rasporedio sam je da bude u sanitetu, gde se pokazala kao odlična. Drugo iskustvo je bilo kada sam kao starešina primio oko 20 devojaka po ugovoru i bila je milina dok sam ih gledao kako obavljaju svoje dužnosti. Sećam se jedne devojke koja je radila u vojnoj policiji koja mi je rekla da je tek u vojsci postala svoj čovek i da se, dok je radila kod gazde, osećala kao niko i ništa - ispričao je Šljivančanin, i dodao da će mnoge iskustvo vojničkog života naterati da na život gledaju sa druge strane.

- Vojska nije bauk koliko se priča i mislim da će svaki pošten čovek realno reći da onome kome radne navike i održavanje lične higijene ne padaju teško, neće ni život u kasarni teško pasti. Mladi ljudi koji budu otišli u vojsku svakako će steći nove radne navike, ovladaće novim veštinama, proširiće vidike, testiraće sebe i svoje sposobnosti, upoznaće nove ljude... O vojsci uglavnom loše pričaju oni koji su nazadni, kojima je u životu sve smetalo i koji nikada nisu želeli da budu u kolektivu - rekao je naš sagovornik.

Čola je propevao u vojsci

Šljivančanin kaže da su se mnoge javne ličnosti pokazale kao odlični vojnici.

- Fudbaler Safet Sušić je bio sjajan vojnik, kao i Refik Memišević, olimpijski šampion i reprezentativac Jugoslavije u rvanju. Zdravko Čolić je propevao kada je bio na odsluženju vojnog roka i bilo ga je milina slušati - ispričao je naš sagovornik.

Civilna vojska je promašaj

O civilnom služenju vojnog roka Šljivančanin nema reči hvale jer, kako je objasnio, vojska mora da bude ravnopravna za sve. 

- Civilna vojska je bila veliki promašaj jer služenje vojnog roka mora da bude ravnopravno za sve. Ili svi mladići treba da idu ili niko - rekao je on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading