Škola
Foto: Alo/Rina

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović pozvala je danas predstavnike reprezentativnih sindikata prosvete da nastave započeti dijalog o povećanju plata u narednoj kalendarskoj godini.

"Početna plata danas je 76.000 za početnike, a ukoliko ima starešinstvo, plata je oko 93.000. Sa povećanjem od 12 odsto, ta plata će iznositi oko 105.000", rekla je ona za RTS.

Đukić Dejanović je naglasila da ova Vlada Srbije kontinuirano brine da se poboljša materijalni status prosvetnih radnika i nije bilo dileme da njima povećanje zarada od januara treba da bude za 50 odsto više nego svima ostalima koji će imati povećanje od osam odsto.

"U okviru finansijskih mogućnosti koje smo imali, procena je da svi mogu da dobiju osam odsto, jedino prosvetni radnici mogu da imaju povećanje od 12 odsto. Januarsko povećanje zaista ne može biti više jer nema više para", rekla je ona.

Dodala je i da je da su o tome obavešteni i predstavnici reprezentativnih sindikata i da je to učinio premijer na socijalnom dijalogu. Ministarka je navela i da je po sporazumu koji je potpisan prošle godine skoro sve ispunjeno.

"Ocena je bila da je razredno starešinstvo bodovano i plaćeno sa jako malo novca, četiri odsto, pa smo se dogovorili da to bude sedam odsto pa smo to i učinili prošle godine", rekla je Đukić Dejanović.

Podsetila je i da je ocena bila da bezbednost mora biti na višem nivou i da sankcije za one koji ih narušavaju kada su u pitanju uposleni u prosveti moraju da budu na zavidnom nivou i da se mora povećati ne samo oprez oko toga nego i nešto uraditi, a to je uslovilo razgovaramo i o izmenama i dopunama krivičnog zakonika koji je sada na javnoj raspravi.

Đukić Dejanović je pozvala da se u toj raspravi uključi i šira javnost posebno prosvetni radnici i da daju svoje sugestije, jer do kraja ove godine Narodna Skupština treba da donese te izmene i dopune i mi ćemo onda imati sankcije za sve što se dogodi a nije adekvatno u odnosu na uposlene u prosveti kao da se radi o advokatima.

"Imaćemo dakle, neuporediva oštrije sankcije nego kada su u pitanju druge profesije", rekla je ona. Prema njenim rečima, postoje i određeni aranžmani sa MMF-om i moramo se držati i nekih standarda.

"Da li je 12 milijardi koje smo rebalansom više uložili nego što je bilo predviđeno pre rebalansa u potrebe prosvete? Da li je to dovoljno? Mi znamo da nije. Voleli bi smo da je mnogo više, ali ne mislimo da će štrajk, neće to rešiti", istakla je ona. Kada je reč o povećanju koeficijenata, ministarka je poručila da sindikati o tome ne žele da razgovaraju.

"Oni žele da ovo povećanje treba da bude po strukturi drugačije, a po količini veće, a nažalost, moram da ih razočarama - veća količina novca ne postoji, već postoji ova kojom raspolažemo", rekla je ona i dodala da su spremni da čuju predloge sindikata.

Kako kaže, povećanje od 12 odsto nije neki proizvoljni broj, nego povećanje zasnovano na sredstvima kojima se raspolaže.

"Kada je reč o jučerašnjem štrajku navodi da je na nivou Srbije 48 odsto škola radilo najnormalnije, u 29 odsto škola bilo je skraćenja časove, dok je u 23 odsto škola nastava bila u potpunosti obustavljena", navela je ona.

Danas sve škole rade, juče nije bilo incidenata i dodala da je štrajk zakonom definisan, kao i da obustava rada nije štrajk.

"Direktori su bili u obavezi da znaju koliko zaposlenih neće doći na posao, kako bi mogli da organizju proces rada za decu koja su došla u školu", istakla je Đukić Dejanović i dodala da nikakvi spiskovi nisu dostavljani Ministarstvu prosvete i Vladi Srbije.

Kada je reč o eksurzijama, rekla je da o izboru agencije odlučuju organi škole, a savet roditelja daje saglasnost. Apelovala je na savet roditelja, da dobro razmisli o destinaciji, ceni pre nego što donesu konačnu odluku o destinaciji.

"Molim roditelje da se aktivno uključe, pozivam članove saveta roditelja da budu aktivni pre odlaska đaka na ekskurziju", apelovala je Đukić Dejanović.

(Tanjug)

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading