odmor
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Veliki broj zaposlenih aranžmane za zimovanje ili letovanje uplate mesecima unapred kako bi ih jeftinije platili, ne razmišljajući da to zapravo može skupo da ih košta.

Većina radnika pre nego što da novac pita "u firmi" kad sme da koristi "godišnji", ne znajući da poslodavac po zakonu ima pravo da izmeni vreme korišćenja odmora.

"Poslodavac donosi rešenje o godišnjem odmoru u skladu sa svojom organizacijom rada i načinom poslovanja i trenutnim potrebama, tako da poslodavac u svakom slučaju uvek mora da odobri datum korišćenja godišnjeg odmora", započeo je razgovor advokat Ozren Slović.

Istakao je da savestan poslodavac sve radi u dogovoru sa zaposlenim trudeći se da se usaglasi i sa njegovim potrebama.

"Prema Zakonu o radu rešenje o korišćenju godišnjeg odmora se zaposlenom dostavlja najkasnije 15 dana pre datuma određenog za početak korišćenja godišnjeg odmora. Poslodavac može da izmeni vreme određeno za korišćenje godišnjeg odmora ako to zahtevaju potrebe posla, najkasnije pet radnih dana pre dana određenog za korišćenje godišnjeg odmora", objasnio je sagovornik. 

Napomenuo je da poslodavac mora da poštuje Zakon o radu.

"Ukoliko poslodavac postupi suprotno ovim odredbama Zakona o radu, a zaposleni ipak reši da ode na godišnji odmor, mišljenja sam da to ne može da bude razlog za otkaz ugovora o radu i da bi se takav otkaz mogao pobijati kao nezakonit", zaključio je on.

Da li zaposleni može da dobije otkaz dok se nalazi na bolovanju

"Pojedini zaposleni i poslodavci su u zabludi kada misle da će odlaskom na bolovanje radnik dobiti zaštitu od otkaza. Zaposleni tokom bolovanja može da dobije otkaz", rekao je ranije Slović.

Istakao je da jedino trudnice i porodilje ne mogu da dobiju otkaz dok odsustvuju zbog trudničkog bolovanja, porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta jer te kategorije uživaju posebnu zaštitu. Dodao je da zaposleni ne mogu da dobiju otkaz iz razloga što su na bolovanju.

Alo.rs/Mondo

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading