Ubostvo na Vračaru
Đ. Kojadinović
Ubostvo na Vračaru
Uviđaj na mestu ubistva: U Bjelanovića ispaljeno oko 50 hitaca, Foto: Đ. Kojadinović

 Kako smo saznali od izvora bliskih istrazi, hapšenjem Blagojevića očekuje se da će se otkriti naručilac i motiv ubistva jer se sumnja da je on mozak likvidacije. Blagojević je nakon ubistva ubrzo identifikovan jer su ga snimile kamere okolnih zgrada i bio je pod stalnim nadzorom policije, koja ga je pratila i ubrzo locirala u Zvorniku, gde su mu juče oko podneva stavljene lisice na ruke.

Verenica: Nema plakanja

Vladimir Bjelanovića juče je sahranjen na Novom bežanijskom groblju. U 11 sati okupilo se stotinak njegovih prijatelja koji su pokušavali da nađu reći utehe za njegovu porodicu i devojku Tijanu M. Tijana se nije odvajala od Vladimirove fotografije, koju je više puta ljubila. Kada bi neko briznuo u plač, ona je smogla snage da kaže: „Nema plakanja.“ Porodični prijatelj, koji je održao posmrtni govor, kazao je da je tragična pogibija Bjelanovića potpuno neshvatljiva, čak iako je urađena po nečijem nalogu, kao i da je sve to bilo potpuno neočekivano.

 

- Nakon identifikacije biće pokrenut postupak izručenja. Sumnja se da je Blagojević ispalio najpre dva hica u šoferšajbnu auta za čijim je upravljačem sedeo Bjelanović, koji je prodavao automobile na lizing. Jedan metak je pogodio žrtvu u rame, a kada je ranjeni Bjelanović istrčao iz kola, tada je na scenu stupio Predrag Ratković, koji ga je kišom metaka zasuo iz „heklera“. Nakon dvadesetak metara, kada je Bjelanović pao ranjen s više projektila, Blagojević mu je hladnokrvno prišao i u glavu ispalio dva hica - navodi sagovornik našeg lista.

Prema njegovim rečima, ne isključuje se mogućnost da je neko angažovao Blagojevića, a on pozvao u pomoć Ratkovića da likvidiraju Bjelanovića.
Stefan Blagojević je 2011. sa svoja dva vršnjaka, uz pretnju pištoljem, iz pošte u Vinči ukrao milion dinara. Ta grupa se sumnjičila i da je 2010. čak četiri puta opljačkala poštu u Vinči.

Sahrana Bjelanovića
Sahrana Bjelanovića, Foto: V. Živojinović

Plen im je bio od 810.000 dinara do 1,7 miliona, a prilikom jednog razbojništva radniku obezbeđenja su oteli pištolj. Terete se i da su iz pošte u Rakovici ukrali 1,3 miliona dinara. Ekspozitura Komercijalne banke u ulici Kneza Višeslava im je dva puta bila na meti. U martu 2011, ukrali su četiri miliona dinara, 20.000 evra i 5.000 švajcarskih franaka. Dva meseca kasnije, plen im je bio pet miliona dinara i 20.000 evra, a tada su i radniku obezbeđenja oteli pištolj. Ova grupa se sumnjičila i za prodaju kokaina.

 Vladimir Bjelanović
Vladimir Bjelanović, Foto: Đorđe Kojadinović

U pritvoru se od četvrtka nalazi Predrag Peđa Ratković (40) iz Užica, bivši pripadnik „crvenih beretki“, čiji je vođa bio Milorad Ulemek Legija (47). On je, kako saznajemo, uhapšen na ulici, u blizini svog iznajmljenog stanu na Voždovcu, u Mileševskoj kod broja 51, u blizini Specijalnog suda u Beogradu, u kojem je živeo sa vanbračnom suprugom i detetom.

- Slučaj je rešen zahvaljući četvorici inspektora, koji su odlučili da rade dan i noć dok ga ne uhvate. Lisice na ruke su mu stavljene u četvrtak, u 4.30, a prilikom hapšenja nije pružao otpor. Čak je inspektorima pričao o prošlosti iz „crvenih beretki“. Ali kada mu je spomenuta Mileševska, zanemeo je - otkriva za „Alo!“ izvor blizak istrazi.

Predrag Ratković
Pričao da je bio u beretkama: Predrag Ratković, Foto: Facebook

 

Bio u grupi sa Lukom Bojovićem?!

Kako saznajemo, u Jedinici za specijalne operacije Ratković je raspoređen u jedinicu za zaštitu važnih ličnosti i objekata, a potom u borbenu jedinicu, gde je navodno bio u grupi s Lukom Bojovićem (42), za kojeg se smatra da je nasledio Milorada Ulemeka Legiju (47) na mestu vođe „zemunskog klana“. Bio je u zatvoru zbog pokušaja ubistva. Ima kuću i lokal u Užicu i kuću na Zlatiboru. Družio se i s pokojnim Boškom Radonjićem, s kojim je išao i na grob Nikole Kavaje na Cetinje. Ratković, kako saznajemo, pre godinu dana u Prvom osnovnom sudu u Beogradu oslobođen je optužbe da je ugrozio sigurnost dvoje ljudi, kada ga je takođe branio advokat Nemanja Govedarica, koji nije želeo da priča o novom hapšenju. Govedarica je potvrdio da se Ratković branio ćutanjem, ali nije želeo da iznosi više detalja imajući u vidu da tek predstoji istraga gde će se saslušati svedoci, izvršiti DNK veštačenja, veštačenje barutnih čestica i oduzetih predmeta, kao i uvid u snimke bezbednosnih kamera.

 

Nemanja Govedarica
Ćuti zbog istrage: Advokat Nemanja Govedarica, Foto: M. Mitrović