KBS
Foto: EPA/EPA

- Ministarstvo odbrane je izdalo Belu knjigu kojom je definisan odnos Srbije prema svim činiocima u međunarodnoj zajednici - naglašavamo našu politiku mira i naše odbrambene interese. To je polazna osnova za posmatranje svih problema oko Srbije i u međunarodnoj zajednici - naveo je Stupar gostujuči na TV Pink i dodao da je na primeru Kosova i Metohije narušeno međunarodno parvo i narušeno postojanje Ujedinjenih nacija.

- Na prostoru KiM imamo dvostruge aršine međunarodne zajednice, a posebno NATO zemalja. Po Rezoluciji 12 44 jedina oružana sila na KiM je KFOR i nikakva druga vojna snaga tamo ne bi smela da postoji. Pred očima KFOR-a formira se takozvana kosovska vojska. Nje nema ni u ustavu takozvanog Kosova. Ona se formira po NATO standardima, nosilac orgnizacije su SAD, podržane od Turske, Nemačke i Velike Britanije – rekao je on, a preneo Pink.

Alo!/Vladimir Marković

 

Stupar je istakao da se nigde ne pominje tzv. kosovska vojska, već svi stalno govore takozvane kosovske bezbednosne snage koje imaju pravo da imaju kalibar do 12,7 milimetara.

- Suština je u organizaciji, to nisu snage za civilnu zaštitu. To je po organizaciji vojska. Imaju četiri celine na operativnom nivou - kopnena vojska, logistika, školstvo i nacionalnu gardu. Ta vojska ima tri puka - u Istoku, Gnjilanima i Mitrovici. Kako su objasnili u svojoj strategiji njihov protivnik je Srbija koja želi da zauzme Kosovo - našu Autonomnu pokrajinu - naglasio je Stupar i dodao da je sada u toku nabavka borbenih sistema.

- Imaju 3.000 pripadnika, imaju oko 300 lako oklopnih transportera. Varka je u tome da se promenom nosača može menjati sistem naoružanja, odnosno njihova namena - upozorio je Stupar.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading