Ekshumacija
Profimedia
Zavidovići
Zavidovići, Foto: Profimedia


Na prvom lokalitetu pronađen je jedan posmrtni ostatak, a zbog miniranog lokaliteta i asanacije terena, ekshumacija je privremeno je obustavljena, dok je nekoliko skeletnih ostataka pronađeno na drugom lokalitetu, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Pronađeni posmrtni ostaci biće prebačeni u Gradska groblja u Banjaluci, gde će biti izvršena obdukcija i uzet DNK nalaz zbog njihove identifikacije.

Prema prvim informacijima, u ovom slučaju moglo bi biti reči o posmrtnim ostacima žrtava srpske nacionalnosti, a identitet lica biće utvrđivan putem DNK i forenzičkih metoda.

Ekshumacija
Ekshumacija, Foto: Profimedia

Ovoj ekshumaciji prisustvovali su predstavnici Instituta za nestala lica BiH, Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Policijske stanice Zavidovići, kao i lekar sudske medicine i istražilac Tužilaštva BiH.

Izvršenim ekshumacijama rukovodio je istražilac Posebnog odeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH, koji je prema instrukcijama tužioca koordinisao rad policijskih, forenzičkih i drugih ovlašćenih lica koje vrše proces.

U saopštenju se navodi da Tužilaštvo BiH, zajedno sa institucijama koje su uključene u traženje nestalih lica u BiH, nastavlja aktivnosti.