OD MEDIJSKOG CARSTVA DO BUNGA BUNGA SKANDALA Pet najkontroverznijih stvari po kojima ćemo pamtiti Silvia Berluskonija
Foto: EPA/EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

Silvio Berluskoni, bivši italijanski premijer rođen je 29.septembra 1939.godine.  

Studirao je na Univerzitetu Statale u Milanu, gde je diplomirao 1961. 

Bio je kratko premijer, samo sedam meseci u 1994.godini, da bi 2001.godine bio postavljen na istu funkciju.

Dok je bio na funkciji, Berluskoni je sproveo nekoliko politika i inicijativa, a njegovu karijeru obeležava nekoliko značajnih momenata.

Evo pet ključnih momenata u karijeri Silvija Berluskonija:

Bunga-bunga žurke

Ostaće upamćen po zloglasnim "bunga bunga" žurkama koje je organizovao u svojoj vili tokom premijerskog mandata, zašta je ćutanje svedoka plaćao novcem, automobilima, kućama, a za šta mu se sudilo više od osam godina.

Nisam svetac, svi to razumeju – rekao je on 2009. nakon što su italijanski mediji objavili snimke konverzacije između Berluskonija i D’Adario.

Jedva je prošlo dve godine, a Berluskoni je ponovo optužen za sličan skandal, ovaj put za seks sa maloletnom prostitutkom, tada 17-godišnjom Marokankom Karimom el Marug zvanoj Rubi. Ona je, međutim, porekla te navode.

Međunarodna diplomatija 

Berluskoni je aktivno učestvovao u međunarodnoj diplomatiji i predstavljao Italiju na svetskoj sceni. Razvio je bliske odnose s liderima širom sveta, uključujući bivšeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džordža V. Buša i ruskog predsednika Vladimira Putina. Njegovi diplomatski napori pomogli su u jačanju veza Italije s drugim zemljama i povećanju njenog uticaja u međunarodnim poslovima. 

Pravne bitke

Sam se često žalio da je žrtva milanskog pravosuđa. Berluskoni je još 2009. procenio da se za 20-tak godina na sudu pojavio 2.500 puta – na 106 odvojenih procesa – a da su pravni troškovi iznosili ukupno oko 200 miliona evra.

- Ja sam bez sumnje osoba koja je najviše (krivično) gonjena u čitavoj istoriji sveta i istoriji čovečanstva – rekao je jednom odnoseći se na svoje pravne probleme

Izgradio je ogromno medijsko carstvo

Berluskoni je izgradio ogromno medijsko carstvo, počevši od svoje kompanije Mediaset, koja uključuje nekoliko televizijskih kanala, radio stanica i izdavačkih kuća. Njegova medijska dominacija imala je značajnu ulogu u oblikovanju javnog mnjenja i pomogla mu je da stekne politički uticaj.

Večiti moćnik

Berluskoni, medijski tajkun i političar, služio je kao premijer u četiri vlade - od 1994-1995, 2001-2006, 2008-2011. Bio je član Doma poslanika od 1994-2013. i Evropskog parlamenta od 2019, a prethodno od 1999-2001.

Nekad smatran nedodirljivim među svojim zemljacima, Berluskoni je osuđen za poresku prevaru 2013. i izbačen je iz italijanskog Senata. Kad je 2015. usledila još jedna presuda, delovalo je da je njegova politička karijera završena.

Ali uprkos infarktu 2016. – za koji su lekari rekli da je mogao da bude fatalan – kao i hitnoj operaciji opstrukcije creva tri godine kasnije, “harizmatični šoumen” kako ga je tada opisao BBC, bio je spreman za još jedan veliki povratak na italijansku političku scenu.

Iako mu je bilo zabranjeno da ima fotelju u javnoj kancelariji zbog krivičnog dosijea, Berluskoni je doveo svoju centralnodesničarsku partiju Forca Italija do izvesnog uspeha na izborima 2018. A godinu dana kasnije, kad je zabrana ukinuta, osvojio je mesto u Evropskom parlamentu, u 82. godini života.

U januaru 2022. lečio se od ozbiljne infekcije urinarnog trakta, a u septembru 2020. bio je pod nadzorom lekara zbog upale pluća izazvane koronavirusom.

Od aprila je nekoliko puta bio u milanskoj bolnici, a poslednji put je primljen pre tri dana.

Važno je napomenuti da je Berluskonijeva karijera takođe bila obeležena kontroverzama i pravnim izazovima, uključujući optužbe za korupciju, utaju poreza i učešće u skandalima.

Ovi skandali značajno su uticali na njegovo nasleđe i javno mišljenje.

Bezbroj puta je oslobođen na sudu, njegove presude su ukidane ili su zastarele. Snažan udarac usledio je 2011, kad je Ustavni sud izmenio zakon koji je imunitetom štitio njega i druge ministre. Do kraja godine je ostao bez vlasti, da bi u oktobru 2012. dobio četiri godine zbog poreske prevare i zabranu držanja javne kancelarije.

I dalje je tvrdio nevinost, govoreći o “pravosudnom puču”. S obzirom da je tada imao 75 godina, kažnjen je prinudnim radom – četiri sata nedeljno u katoličkom staračkom domu za dementne pacijente kod Milana.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading