Peking
Foto: Alo/Shutterstock

Vang je, na marginama sastanka Udruženja država jugoistočne Azije (ASEAN) u Džakarti, istakao da je potrebna obostrana podrška, a ne sumnjičavost u odnosima dve zemlje, prenosi Rojters. Vang je rekao Džaišankaru da Peking i Nju Delhi treba da rade u istom pravcu kako bi pronašli rešenje koje je prihvatljivo za obe strane, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Obe strane bi trebalo da podrže jedna drugu i da rade stvari zajedno, umesto što se sputavaju i sumnjiče međusobno", poručio je Vang.

Dve strane su se složile da održe sledeću rundu vojnih pregovora na temu granica u što skorije vreme, navedeno je u saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova. Rojters ocenjuje da dva azijska suseda traže načine da ublaže vojne tenzije duž međusobne granice. Indija i Kina dele granicu u dužini od 3.800 kilometara, a vodile su kratak, ali žestok rat oko pogranične linije 1962. godine.

Počev od devedesetih godina prošlog veka odnosi su se popravili nakon niza pograničnih sporazuma, a Kina je danas drugi najveći trgovinski partner Indije. Pre tri godine došlo je, međutim, do vraćanja unazad u odnosima, kada je u sukobima na granici ubijeno 20 indijskih i četiri kineska vojnika. Nekoliko rundi vojnih i diplomatskih pregovora pomoglo je da se ublaže tenzije između dve vojske, ali Nju Delhi je opisao situaciju na granici kao "krhku i opasnu".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading