hrvatski sabor
Foto: Printscreen/Facebook printscreen/HRT

„Crna Gora ne sme biti pašaluk (po) četnika Aleksandra Vučića“, poručio je gradonačelnik Sinja Miro Bulj pozivajući 40 crnogorskih poslanika koji nisu glasali za Rezoluciju o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzen, u posetu tom gradu.

„U Crnoj Gori ima još čojstva, to je pokazalo 40 poslanika. Ja ih pozivam da posete našu Hrvatsku. Da dođu kod mene u Sinj na Sinjsku alku jer njihovo čojstvo i slobodarski duh u Crnoj Gori ne sme umreti”, kazao je Bulj u govoru pred hrvatskim Saborom.

NOVI SKANDAL U HRVATSKOM SABORU! Poslanik uzvikivao ustaške pokliče, nakon čega je pozvao poslanike DPS-a u posetu

Printscreen

 

 

Ipak, kakav je karakter poslanika koji poziva crnogorske parlamentarce najbolje se vidi u njegovom izlaganju od prošle godine. On je tada svoje izlaganje u parlamentu završio izvikivanjem ustaškog pozdrava „za dom spremni“, kada je i izbačen iz sale jer je vređao predsednika sabora Gordana Jandrokovića.

On je poslanicima stranaka u vlasti zamerio usvajanje predloženih izmena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira po skraćenom postupku. Predlog je, između ostalog, predviđao dramatično povećanje kazni, od 700 do 4.000 evra, za isticanje fašističkih simbola, klicanja ustaškog pozdrava i širenje lažnih informacija.

Pre toga Bulj je zaradio nekoliko opomena prigovarajući na proceduri donošenja zakonskih izmena čiji je cilj, kako tvrdi, uvođenje verbalnog delikta kako bi se omogućilo kažnjavanje HOS-ovaca i njihovog pozdrava „za dom spremni“, za što ga je Jandroković kaznio s dve opomene.

Bulj tu, međutim, nije stao, nego je tražio u ime Kluba Mosta pauzu od deset minuta pa je ponovio sve skupa, dodajući da je ustaški pozdrav legitiman među braniteljima i pozvao zastupnike HDZ-a Đakića i Deura da ne glasaju za ovaj zakonski predlog kojim će se, tvrdi on, uvesti drakonske kazne i ukinuti sloboda govora, pa u  priču ubacio lažne vijesti, koronavirus i rat u Ukrajini da bi govor završio usklikom „za dom spremni“ i mirno seo na svoje mjesto.

Reagovao je Davorko Vidović (Socijaldemokrati) kazavši Bulju da je uvredio najveći deo branitelja koji se nikada nisu identifikovali s pozdravom „za dom spremni“, jer su se borili za slobodnu Hrvatsku, a ne za ustašku tvorevinu.

Milorad Pupovac (SDS S) rekao je da je izvikivanje ustaškog zločinačkog pozdrava „za dom spremni“ za vreme rasprave u Saboru, kao što je to učinio Bulj, teška uvreda kao i poziv na mržnju i nasilje, za šta ga je napao Željko Sačić (HS) da vrijeđa branitelje.

Jandroković je tada konstatovao da je Buljevo ponašanje neprihvatljivo i da je zabranjeno propagirati ustaške simbole i poruke, a da ih je Bulj dvosmisleno koristio što se može različito tumačiti.

Sandra Benčić (Možemo) je rekla da promovisanje ustaških, fašističkih i nacističkih pozdrava u saboru mora da se kazni oduzimanjem reči, a ne samo opomenom, jer vređa i hrvatski i druge narode te poziva na mržnju i nasilje.

U ponovljenom javljanju Bulj je rekao da je on govorio isključivo o Domovinskom ratu, kao i da su i stranci ginuli pod HOS-ovim znakom i pozdravom.

– Ja sam bio na pravoj strani dok je bio Domovinski rat, a ti nisi bio gde je trebalo da budeš i nećeš mi soliti pamet svaki put – kazao je Jandrokoviću na šta mu je ovaj konačno dao i poslednju, četvrtu opomenu što znači izbacivanje iz sabornice.

Iz sabornice su izbačeni i Krešo Beljak (HS S) koji je, tvrdi Jandroković, Bulju dok je izlazio iz iz klupe dovikivao: „Ostani Miro, ostani“, kao i Željko Sačić (HS) koji je kasnije, za vrijeme pauze, zajedno s Beljakom, krenuo prema Jandrokoviću da se, kako je kazao predsjednik sabora, fizički obračunaju s njim.

Bonus video:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (18)

Loading
Maja

04.07.2024 18:35

Ne prestaju skandali hrvatskih politicara. Ovom sramotom su prevazisli sami sebe.

Nikola

04.07.2024 18:36

Ustaski poklici postali su svakodnevnica politickog zivota u Hrvatskoj. Jadno i bedno.

Kostadin

04.07.2024 18:38

Ovaj novi skandal je lice i nalicje drzavne politike Hrvatske koja propagira fasizam.

Vanja

04.07.2024 18:43

Da nije tuzno bilo bi smesno. Hrvati se nisu odrekli svoje fasisticke politike mrznje prema Srbima i Srbiji. Beograd im je glavni krivac za crnogorsku rezoluciju o Jasenovcu.

Darko

04.07.2024 19:50

Ustaski poklici postali su svakodnevnica tamo bre ljudi moji

Strahinja

04.07.2024 19:56

Velika sramota i za Hrvatsku i za DPS

Strahinja

04.07.2024 19:57

Ustaški poklici,najsramotnija strana današnje Hrvatske

Strahinja

04.07.2024 19:59

Ustastvo je jedna od najcrnjih hrvatskih tekovina i to treba da priznaju

Strahinja

04.07.2024 20:00

Sve strahote Jasenovca,nikada nisu ugledale svetlost dana.Bruka za Sabor

Strahinja

04.07.2024 20:01

Velika bruka,ustastvo,promovisati i podržavati, strašna je bruka

Miloš

04.07.2024 20:08

Pričaju o nama sve i svašta a oni su gori od nas sto puta

Darko

04.07.2024 20:09

Prevazišli su sqmi sebe a posle o nama sve najgore

Momo

04.07.2024 20:11

Nastavlja se i nastaviće se, jer oni su triput goru od nas

Kato

04.07.2024 20:13

Skandal do skandala, ipak mi nismo najgori

Milan

04.07.2024 20:28

Hrvatski poslanici se sramote iz dana u dan.

Žarko

04.07.2024 20:30

Ne mogu ustaše bez mržnje. To je deo njih!