zastave
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock


Prema informacijama koje je CNN dobio od izvora, američke vojne baze u Evropi su stavljene u stanje visoke pripravnosti zbog moguće sabotaže koju bi mogli izvesti "akteri koje podržava Rusija". Prema navodima izvora, Sjedinjene Države su dobile obaveštajne podatke koji ukazuju da Moskva vidi američke baze i vojno osoblje kao potencijalnu metu za napade preko posrednika. Ova informacija je navela američku vojsku da preduzme dodatne mere i podigne nivo pripravnosti.

Portparol američke evropske komande (USEUCOM) Dan Dej je za CNN izjavio da povećana budnost nije povezana sa konkretnom pretnjom, već je rezultat kombinacije faktora koji potencijalno utiču na bezbednost američkih snaga u evropskom teatru. Ovo dodatno podiže tenzije i ukazuje na ozbiljnost situacije.

Prema izvorima CNN-a, nivo zaštite nekih američkih vojnih baza u Evropi je podignut na nivo dva, što se koristi kada postoji "incident" ili kada postoji verovatnoća terorističke aktivnosti. Pentagon je naglasio da ova promena nije rezultat izolovane pretnje, što dodatno ukazuje na ozbiljnost situacije.

Reakcija na izjave Kremlja

Prema izveštaju Njujork tajmsa, američke baze su stavljene u stanje visoke pripravnosti kao odgovor na izjave Kremlja o mogućim napadima američkog oružja na ruske teritorije. Ovo dodatno naglašava napetost između SAD i Rusije i pokazuje ozbiljnost situacije.

U situacijama kada je napad neminovan ili se već dešava, postavlja se najviši nivo zaštite, Delta. Na ovom nivou se preduzimaju ozbiljne mere, kao što su gašenje nebitnih funkcija u vojnoj bazi, pojačano obezbeđenje i strogo ograničenje kretanja osoblja.

Reakcija Rusije na američke akcije

Nakon napada na Sevastopolj 23. juna američkim raketama ATACMS, rusko Ministarstvo odbrane je upozorilo da ove akcije neće proći bez odgovora. Ovo pokazuje ozbiljnost situacije i nagoveštava moguće dalje eskalacije napetosti između SAD i Rusije. Pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov je naglasio da direktna umešanost Sjedinjenih Država u neprijateljstva koja rezultiraju smrću ruskih civila neće proći bez posledica.

(CNN)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading