putin
Foto: EPA/EPA-EFE/SERGEI SAVOSTYANOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Američki planovi za raspoređivanje raketa dugog dometa u Evropi su signal koji je upućen Rusiji, piše Berliner cajtung, pozivajući se na Severina Plejera, vojnog stručnjaka i istraživača na Univerzitetu Helmut Šmit u Hamburgu.

- I Tomahavk i SM-6 korišćeni su u Evropi tokom vežbi prošle godine, a primećeni su i ove godine, na primer u Danskoj. Stoga NATO nastoji da pošalje signal snage - navodi se u članku.

Istovremeno, on je priznao ogroman jaz u nuklearnom taktičkom i operativnom pogledu od Rusije, tako da ga razmeštanje raketa Tomahavk ili SM-6 ne iznenađuje.

Pentagon je ove nedelje saopštio da će Sjedinjene Države početi da raspoređuju sisteme za udare dugog dometa u Nemačkoj 2026. godine, koji će značajno nadmašiti oružje koje se već nalazi u Evropi.

Reč je, pre svega, o raketama SM-6, Tomahavk i „hipersoničnom oružju“.

- Sa vojne tačke gledišta, NATO povećava bezbednosne pretnje od jer će ruska strana biti prinuđena da parira, izjavio je za RIA Novosti Konstantin Gavrilov, šef ruske delegacije na pregovorima u Beču o vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading