goran vesić, maja vukićević i milun zogović
Foto: Printscreen/Foto: Ministarstvo saobraćaja

Prvog dana službene posete, potpredsednik Vlade, Milun Zogović, ministarka saobraćaja, Maja Vukićević i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić, položili su vence na spomenik čuvenog crnogorskog junaka, serdara Janka Vukotića. Ovo je prvi put da je neka delegacija Crne Gore zvanično posetila spomenik serdara Vukotića.

Nakon polaganja venaca, predstavnici dve delegacije, upriličili su bilateralni sastanak u Palati Srbija.

,,Raduje me što je prva zvanična poseta, od momenta mog i imenovanja ministarke Vukićević, upravo poseta Beogradu. Dobrosusjedske veze bliskog naroda, te zajednički rad na mnogim otvorenim pitanjima, samo će dodatno učvrstiti ekonomske i prijateljske veze. Nadam se da nakon tenzičnih momenata u međusobnim odnosima država Crne Gore i Srbije, sada dolazimo do jednog ambijenta gde će se odnosi između naše dve bratske države vratiti u svoje prirodne okvire, u skladu sa onim što je naše istorijsko, duhovno i kulturno nasleđe”. reči su potpredsjednika Vlade, Miluna Zogovića, uoči otvaranja bilateralnog sastanka.

,,Pre svega da uputim reči zahvalnosti na ovakvoj organizaciji i brzoj reakciji da, nakon nedavne posete ministra Vesića, Bijelom Polju, upriličite doček crnogorske delegacije, Beogradu. Svakako da nas teritorijalna bliskost, ali i odavno dobra saradnja konektivnih tržišta, upućuju na dalje modalitete zajedničke saradnje, kroz zajedničke projekte, u prvom redu: projekat auto-puta, kao najvažniji projekat, u modernijoj istoriji obe države, projekat rekonstrukcije pruge Beograd-Bar, saradnje na projektima iz oblasti avio saobraćaja, te mehanizama za prevazilaženje trenutne problematike u SMATSA, uzrokovane činjenicom da se SMATSA, već osam mjeseci nalazi na rezimu privremenog finansiranja jer Vlada Srbije nije dala saglasnost na Finansijski plan, a ni na Poslovni plan SMATSA za period 2024-2028.godine, dugovanju bivšeg nacionalnog avio prevoznika, Montenegro Airlinesa, prema SMATSA, i mnoge druge. Takođe, inicijativa o osnivanju zajedničkih komisija i koordinacionih tela, u svrhu lakšeg i efikasnijeg delovanja u pravcu dobijanja finansijske podrše za realizaciju ključnih infrastrukturnih projekata, nailazi na punu saglasnost, sa naše strane. Takođe, kao što ste saopštili, raduje da postoji mogućnost otpisivanja kamate na dug Montecarga”. izjavila je ministarka saobraćaja, Maja Vukićević i dodala da će se iznaći rešenje za problematiku duga Montecarga prema Željeznici Republike Srbije.

,,Pre svega, želim istaći zadovoljstvo što ste se brzo odazvali mom pozivu i posetili Vladu Republike Srbiije. Zajedničko delovanje u pravcu svih otvorenih projekata koje ste naveli, u prvom redu projekata auto-puta, kao najvažnijeg projekta dve države, projekta rekonstrukcije pruge Beograd-Bar, i svih ostalih razvojnh projekata, o kojima smo danas razgovarali, te najavljena saradnja naših administracija po pitanju privlačenja finansijske podrške Evropske komisije u pravcu uspešnije realizacije istih, uz razvijanje dobrosusedskih odnosa sa prijateljskom Crnom Grorom, naš su najvisočiji prioritet” saopštio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije, Goran Vesić.

Na kraju bilateralnog sastanka, ministarka saobraćaja, Vlade Crne Gore, Maja Vukićević i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Vlade Republike Srbije, Goran Vesić, potpisali su Zajedničko pismo Evropskoj komisiji, o značaju pruge Beograd-Bar, te o važnosti nastavka i podrške investicionom ciklusu koji je usmeren ka modernizaciji željezničke infastrukture, na teritoriji država potpisnica.

Sastancima je, ispred ambasade Crne Gore u Beogradu, prisustvovala otpravnica poslova, Stanica Popović.

Bonus video:

 

@alo_portal Ministar Vesić i potpredsednik Vlade CG Zogović kao i ministarka Maja Vukićević razmenili poklone #alo #alodnevnenovine #alonovine #foryou #fypシ #viraltiktok #fypシ゚ ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading