Printscreen
Foto: Printscreen/Printscreen

Direktor CIA Vilijam Berns verovao je da je u jesen 2022. godine postojao realan rizik da bi Rusija mogla upotrebiti nuklearno oružje na bojnom polju protiv Ukrajine, ali je rekao da Zapad ne treba da se plaši pretnji koje dolaze od ruskog predsednika Vladimira Putina.

"Niko od nas ne bi trebalo olako da ignoriše rizike od eskalacije", rekao je Berns u subotu tokom razgovora sa šefom britanske tajne obaveštajne službe Ričardom Murom na festivalu Fajnenšel tajms vikenda.

"Međutim, nikada nisam verovao, i to je stav moje agencije, da bi nas to trebalo nepotrebno plašiti. Putin je nasilnik. Nastaviće da preti", dodao je Berns.

Po naređenju predsednika Džoa Bajdena, Berns se sastao sa svojim ruskim kolegom Sergejem Nariškinom krajem 2022. godine kako bi ga upozorio na "posledice" nuklearne eskalacije, rekao je direktor CIA.

"Nastavili smo da budemo veoma jasni po tom pitanju", rekao je Berns u subotu.

Bela kuća nije odmah odgovorila na zahtev CNBC-a za komentar koji je poslat van radnog vremena.

U više od dve godine otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022. godine, Kremlj je više puta nagoveštavao da bi mogao razmotriti upotrebu nuklearnog oružja u ratu.

Ovi nagoveštaji postali su glasniji nakon ofanzive Ukrajine na ruski region Kursk početkom avgusta, za koju je Putin obećao "adekvatan odgovor".

Ofanziva u Kursku podigla je moral ukrajinskih vojnika, rekao je Berns, što je zauzvrat uznemirilo Kremlj: "Razotkrila je neke slabosti Putinove Rusije i njegove vojske."

Zvanična ruska nuklearna doktrina ima odbrambeni karakter i zasniva se na principu odvraćanja. Dozvoljava upotrebu nuklearnog oružja kao odgovor na napad nuklearnim ili drugim oružjem za masovno uništenje na Rusiju ili njene saveznike, kao i konvencionalni napad koji ugrožava postojanje ruske države.

Međutim, nakon što je Ukrajina napala Kursk, zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je prošle nedelje da Kremlj radi na izmenama nuklearnog kodeksa.

"Postoji jasan pravac za prilagođavanje", rekao je Rjabkov, ali nije precizirao detalje o tome da li će promene nuklearne doktrine biti finalizovane.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading