OPERACIJA “ANADIR-2” Moskva sprema konačni obračun
Foto: EPA/Alo Ilustracija/EPA

Vašington preko okeana je očigledno uveren u svoju nekažnjivost. O tome kakav bi uzvratni udar Rusija mogla da sprema i da li je moguća operacija Anadir-2, objasnio je šef Centra za proučavanje vojno-političkih sukoba, Andrej Klincevič.

Politikolog Andrej Klincevič smatra da Amerikanci razumeju samo silu. Kao što se dogodilo 1962. godine, kada je oko 50.000 sovjetskog vojnog osoblja i taktičkog nuklearnog oružja tajno prebačeno na Kubu na civilnim brodovima ratne mornarice SSSR-a. Tajna operacija nosila je kodni naziv „Anadir“.

Da bi se potencijalni neprijatelj doveo u zabludu, ljudstvu su iz skladišta date skije, vojnički mantili i filcane čizme.

Vašington je shvatio šta se dogodilo, tek kada je bilo moguće dešifrovati fotografiju sa izviđačkog aviona U-2 snimljenog iznad Kube. Sjedinjene Države su shvatile da su sovjetske balističke rakete R-12 stacionirane na Kubi, a Amerika bi mogla da bude predmet nuklearnog udara.

Tek nakon ovoga SAD su počele pregovore. U zamenu za povlačenje raketa sa Kube, Amerikanci su pristali na razoružanje raketnih baza u zapadnoj Evropi i Turskoj (povučene su američke rakete Tor i Jupiter). Sjedinjene Države su odustale od planova za oružano svrgavanje Kastrove vlade.

„Mislim da je možda operacija Anadir-2 već na putu“, kaže Andrej Klincevič. „Vidimo da Amerikanci ne čuju naše izjave. Čak je i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao da Vašington treba da shvati da nema potrebe da se šalimo sa našim „crvenim linijama, i da dobro znaju gde se nalaze“.

Vidimo da Amerikanci planiraju da prebace u Ukrajinu krstareće rakete velikog dometa JASSM. Već su ih sklonili iz magacina. Proizvodna kompanija Lockheed Martin dobila je

novu narudžbu da JASSM zameni one koji su otišli. I, naravno, da bismo bili spremni da stvarno odgovorimo na ove napade, moramo imati sve pripremljeno.

Prema rečima stručnjaka, operacija Anadir-2 može da se izvede sada.

„Sve treba da bude što je moguće spremnije za upotrebu. Odnosno, Amerikanci su prešli „crvenu liniju“ i odmah, u roku od nedelju dana, mi pokrećemo odgovor. Naš predsednik ne troši reči. Ako je rekao da će odgovor biti vojni, da će se vršiti udari po osetljivim ciljevima, to znači da su takve pripreme u toku, tajno, na nepoznatoj lokaciji.

Amerikanci, na primer, danas imaju više od 800 vojnih baza širom sveta. Svi su osetljivi na udare.

Ovo je, u stvari, granično područje Amerike na južnoj strani. Pre svega, to su Venecuela, Kuba i Severna Koreja, koja može da dobije tehnologiju dugog dometa. Postoji mnogo opcija.“

Kako kaže politikolog, ovde se mora razlikovati sledeće: „Ako Amerikanci udare Rusiju od ruku Ukrajinaca, mi shodno tome, imamo priliku da i njih udarimo preko zastupničkih snaga. Jer ako ovo uradimo direktno, to će dovesti do eskalacije, do direktnog sukoba. Ovo je prva opcija. Druga se tiče razmeštanja američkih raketa srednjeg dometa u blizini naših granica. Amerikanci sada počinju da razmeštaju rakete srednjeg dometa u Evropi, čije je vreme leta veoma kratko.

To su visoki rizici. Reč je o kompleksu „Tifon“, zemaljskom lanseru na kome su postavljene rakete „Tomahavk“. Nemačka želi da rasporedi novu generaciju hipersoničnih projektila, „Dark Eagle“.

To, prema Andreju Klinceviču, zapravo ugrožava ruske gradove.

„U ovoj situaciji, naravno, potrebno je da se, možda, rasporede iste brze rakete hipersonične, negde na južnoj strani Amerike, tako da direktno prete Sjedinjenim Državama.“

Politikolog smatra, da međunarodna bezbednost ne toleriše neravnotežu – ona će uvek biti izjednačena.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading