evropska unija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ovo je izjavio šef kabineta mađarskog premijera Gergelj Guljaš.

- Tokom pregovora tražićemo od EK nadoknadu troškova za bezbednost granice. Ministarstvo pravde (Mađarske) takođe radi pripremne radove, mi želimo da dobijemo ovaj novac od EK čak smo spremni da podnesemo tužbu protiv EK - rekao je Guljaš na brifingu vlade.

On je rekao da je na sastanku mađarske vlade odlučeno da se ovlasti ministar za pitanja EU Janoš Bok da pregovara sa EK o pitanjima ilegalne migracije.

Mađarska i dalje ne dozvoljava ilegalnim migrantima da pređu južnu granicu, koja je ujedno i spoljna granica EU, i spremna je da onima koji dobiju azil po pravilima zajednice obezbedi - besplatnu kartu u jednom pravcu do Brisela - rekao je Guljaš.

Prema njegovim rečima, Mađarska je potrošila dve milijarde evra na zaštitu granice EU i očekuje bar delimičnu nadoknadu od EU.

Ako se zemlje EU ne zamaraju sa „efikasnom zaštitom spoljnih granica“, već umesto toga uvedu granične kontrole na unutrašnjim granicama, kao što je to učinila Nemačka , onda će se „Šengen raspasti“, naglasio je on.

U avgustu je Guljaš rekao da „ako Brisel želi migrante, mi ćemo ih poslati tamo“.

Portparolka Evropske komisije za unutrašnje poslove Anita Hiper napomenula je da bi sprovođenje obećanja Mađarske o slanju izbeglica u Brisel predstavljalo kršenje zakona EU.

Nakon migracione krize u Evropi, mađarske vlasti su počele da sprovode strogu politiku protiv migranata i izbeglica koji prelaze granice zemlje. Zbog toga je Budimpešta oštro kritikovana od strane humanitarnih agencija UN i Evropske unije.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da Budimpešta neće promeniti svoju migracionu politiku, a sudom EU upravlja američki milijarder Džordž Soroš, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading