Greškom oslobođen narko-bos
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Španske vlasti blokirale su prodaju vagonogradnje Talgo mađarskom konzorcijumu za mašinogradnju Ganc Mavag zbog približavanja mađarskog premijera Viktora Orbana ukrajinskoj krizi. Ovo je objavio Fajnenšel tajms (FT), pozivajući se na izvore upoznate sa okolnostima slučaja, penosi Alo.me.

Ganc Mavag je podnio prijavu za posao još u martu ove godine. Međutim, kada su o tome razmišljali u Madridu, skrenuli su pažnju na to da konzorcijum zavisi od ulaganja mađarskog proizvođača vozova Magiar Vagon. A njega, pak, kontroliše mađarska naftna kompanija MOL.

Ovaj drugi ima veze sa Rusijom, uključujući i to što je kupac ruske nafte preko naftovoda Družba, koji prolazi kroz Ukrajinu. Druge evropske diplomate su ranije izrazile zabrinutost zbog veza MOL-a sa Moskvom.

Kao rezultat toga, Španija je stavila veto na sporazum na osnovu toga da bi Talgo mogao pomoći u obnovi Ukrajine i pomoći u jačanju železničkih veza sa Evropskom unijom. Ako kompanija ode u Mađarsku, onda su moguće prepreke.

Vrednost Talga leži u njegovim naprednim tehnologijama za automatsku promenu koloseka, što mu omogućava prelazak sa ukrajinskih koloseka na uže evropske. Kako se navodi u materijalu, Španija ima poverljive dokumente koji objašnjavaju svoju odluku. Zauzvrat, konzorcijum Ganc Mavag je obećao da će tužiti špansku vladu zbog veta.

Ranije se saznalo da se Mađarska dogovorila sa Ukrajinom da nastavi isporuke ruske nafte preko Družbe. Kijev je prenio na MOL pravo da kupuje naftu na belorusko-ukrajinskoj granici, a zatim da bude odgovoran za isporuke preko teritorije Ukrajine, da plaća sve transportne i druge troškove.

https://player.target-video.com/previews/index/1758864/37042/

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading