Vladimir Putin
Foto: Alo/Alo Ilustracija

Rusija je, u uslovima specijalne vojne operacije, višestruko povećala proizvodnju posebno traženog naoružanja, a takođe je poboljšala njihove karakteristike, uzimajući u obzir borbeno iskustvo, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku Vojno-industrijske komisije Rusije o razvoju bespilotnih avionskih sistema specijalne namene.


„I danas preduzeća odbrambene industrije rade ritmično, precizno i čine sve što je potrebno kako bi snabdela trupe koje učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji savremenim naoružanjem, tehnikom, municijom i opremom. Zahvaljujući takvom radu radnika ove industrije, proizvodnja posebno potrebnih modela višestruko je povećana, a njihove taktičko-tehničke karakteristike poboljšane su i prilagođene specifičnostima borbene upotrebe“, rekao je šef države.


Putin je takođe saopštio o značajnom povećanju isporuka dronova Oružanim snagama Rusije.


„Ukupno je 2023. godine Oružanim snagama isporučeno oko 140 hiljada bespilotnih aparata različitih tipova. Ove godine planira se značajno povećanje proizvodnje dronova, tačnije skoro 10 puta“, istakao je ruski predsednik.


On je dodao da ništa manje od dronova ne treba razvijati ni sisteme za elektronsko ratovanje.


„Istovremeno sa razvojem dronova potrebno je tražiti sredstva za njihovo elektronsko i vatreno uništavanje. To će omogućiti da se spase životi naših vojnika i civila i pouzdanije zaštiti vojna tehnika, civilna infrastruktura i kritični objekti“, objasnio je Putin.


Prema njegovim rečima, svima je postalo jasno da je tema bespilotnih letelica važna.


„Naš dnevni red obuhvata niz pitanja vezanih za razvoj bespilotnih avionskih sistema specijalne namene. Tema je važna i tražena, to svi dobro znamo. I ne samo mi, to je sada postalo jasno u celom svetu“, ocenio je Putin.
Kako je naveo, sada je potrebno odlučiti koje zadatke će dronovi obavljati u budućnosti.


Asortiman bespilotnih sistema u Rusiji se širi, prave se bespilotni čamci, kao i višenamenske robotske platforme, dodao je on.
„Istovremeno će većina njih biti poslata jedinicama koje se nalaze na liniji fronta“, precizirao je ruski lider.


Takođe je rekao da će se radovi na projektovanju, ispitivanju i serijskoj proizvodnji bespilotnih letelica odvijati na bazi specijalnih istraživačkih i proizvodnih centara do 2030. godine, planirano je da se u različitim regionima otvori 48 takvih platformi, zaključio je Putin.

(Alo/Sputnjik)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading