uragan
Foto: Alo/Foto: Prinstcreen

Predviđa se da će sve snažniji uragan koji preti, kako su naveli, katastrofalnim, opasnim olujnim udarima i poplavama u četvrtak zahvatiti obalu zaliva Floride, dok su hiljade stanovnika evakuisale gradove duž obale američke države.

Helen je ojačala u uragan u sredu sredinom jutra u Meksičkom zalivu i “očekuje se da će doneti po život opasne oluje, snažne vetrove i poplavne kiše u velikom delu Floride i jugoistočnih delova Sjedinjenih Američkih Država, navodi Nacionalni centar za uragane u Majamiju.

Brzina vetrova se povećala na 137 km/h i raste kako se oluja kreće na sever.

– Predviđa se jačanje, a očekuje se da će Helen biti veliki uragan kada stigne do obale Floride Big Bend u četvrtak uveče – dodao je NHC.

 

 

Oluja takođe ima potencijal da “dobro prodre u unutrašnjost”, dodaje se.

Nekoliko država je u konusu upozorenja, a predviđa se da će Atlanta, metropola Džordžije stotinama kilometara od obale Meksičkog zaliva i čija je regija dom za pet miliona ljudi, do petka iskusiti skoro tropske olujne vjetrove i jaku kišu.

Predsednik Džo Bajden je u sredu govorio o oluji.

 

 

– Cela Bajden-Haris administracija spremna je da pruži dalju pomoć Floridi i drugim državama na putu oluje, po potrebi – navodi se u saopštenju Bele kuće.

Guverner Floride Ron Desantis izdao je vanredno stanje za gotovo svih 67 okruga Floride, uključujući Majami-Dejd.

On je mobilizovao Nacionalnu gardu i pozicionirao hiljade pripadnika kako bi se pripremili za moguće operacije potrage i spašavanja i obnavljanje sistema električne energije, prenosi ATV.

Podsećamo, i Evropa je nedavno bila na udaru stravičnog nevremena.

CNN

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading