OBAVEŠTAJCI OTKRILI  TAJNI PROJEKAT KINE I RUSIJE! Sve je spremno za vojnu upotrebu
Foto: AP/Alexei Druzhinin (POOL)

Rusija je pokrenula program za razvoj i proizvodnju dalekometnih dronova u Kini za potrebe rata protiv Ukrajine, otkrili su izvori iz evropske obaveštajne agencije za Rojters.

IEMZ „Kupol“, deo ruske državne kompanije za proizvodnju oružja „Almaz-Antej“, razvio je i testirao dron „Garpija-3“ (G3) u Kini uz podršku kineskih stručnjaka. Prema izveštaju koji je „Kupol“ poslao ruskom Ministarstvu odbrane, dronovi su proizvedeni u kineskoj fabrici i spremni za vojnu upotrebu.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine tvrdi da nema informacije o takvom projektu, ističući da Peking primenjuje stroge kontrole izvoza bespilotnih letelica. Američki analitičari, uključujući Fabijana Hinca iz Međunarodnog instituta za strateške studije, ističu da bi potvrđene isporuke bile značajna novost jer do sada Kina nije slala kompletne borbene sisteme.

Bela kuća izrazila je duboku zabrinutost, napominjući da bi kineska kompanija mogla pomoći u proizvodnji smrtonosnog oružja za ruske firme pod američkim sankcijama. Iako ne postoje dokazi da je kineska vlada svesna ovih transakcija, SAD naglašava da je odgovornost Pekinga da osigura da njegove firme ne pomažu Rusiji.

Dron G3 može leteti do 2000 kilometara i nositi teret do 50 kg. Uzorci G3 i drugih modela dronova proizvedenih u Kini poslati su „Kupolu“ u Rusiju na dodatno testiranje. „Kupol“ je u svom sedištu u Iževsku primio sedam dronova iz Kine, uključujući dva G3, preko posrednika. Fakture ne otkrivaju datume isporuke ni identitet dobavljača.

Peking je više puta negirao da kineske firme snabdevaju Rusiju oružjem, tvrdeći da Kina ostaje neutralna. Novi dokumenti pokazuju da je „Kupol“, kao državna kompanija, otišao korak dalje nabavkom kompletnog oružja u Kini.

Rusija i Ukrajina intenzivno povećavaju proizvodnju dronova, koji su se pokazali kao ključni u ratu. Putin je nedavno izjavio da je ruska vojska u 2023. godini dobila oko 140.000 dronova, uz planove da se taj broj deseterostruko poveća.

(Informer)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading