Donald Tramp
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Donald Tramp započeo je govor o budućnosti američke automobilske industrije sa nekim veoma smelim obećanjima.

Republikanski predsednički kandidat predlaže poreske olakšice za strane proizvođače automobila koji su voljni da prave svoja vozila na američkom tlu, dok preti visokim carinama onima koji se usude da uvezu svoje automobile u SAD.

Tokom govora u Savani u Džordžiji u utorak, koji se u velikoj meri fokusirao na smanjenje stope korporativnog poreza sa 21 odsto na 15 odsto za „one koji proizvode svoje proizvode u SAD“,

Tramp je rekao: „Želim da nemačke automobilske kompanije postanu američke automobilske kompanije, želim da grade svoje fabrike ovde.

Bivši predsednik je izneo svoju ponudu za svakog velikog stranog proizvođača automobila ako ponovo postane predsednik:

- Ovo je dogovor koji ću ponuditi svakoj većoj kompaniji i proizvođaču na Zemlji — daću vam najniže poreze, najniže troškove energije, najmanji regulatorni teret. I slobodan pristup najboljem i najvećem tržištu na planeti - rekao je Tramp.

"Veoma viska carina"

- Ali samo ako svoj proizvod pravite ovde u Americi. Nema ništa ako ne napravite svoj proizvod ovde i ne angažujete američke radnike za taj posao. Ako ne pravite svoj proizvod ovde, moraćete da platite carinu, veoma visoku carinu - dodao je on.

Prema Trampovim rečima, oni koji se ne pridržavaju moraće da plate visoke carine, što će efektivno povećati cenu njihovih proizvoda. Kako prenosi ABC njuz, on je takođe zapretio da će uvesti carinu od 100 odsto na „svaki automobil uvezen iz Meksika“.

Takav potez bi uticao na nekoliko kompanija koje su izgradile fabrike u Meksiku, koristeći niže troškove rada.

Zanimljivo je da je bivši predsednik takođe izrazio spremnost da poželi dobrodošlicu kineskim proizvođačima automobila na američko tržište - pod jednim uslovom: da svoja vozila proizvode lokalno.

- Daćemo podsticaje, a ako Kina i druge zemlje žele da dođu ovde i prodaju automobile, ovde će graditi pogone i zaposliće naše radnike - rekao je on.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading