IDF
Foto: Printscreen/Youtube/NY Post

"Borci Islamskog otpora u zoru u sredu naišli su na neprijateljske izraelske pešadijske snage koje su pokušavale da uđu u grad Odajse iz pravca Halet al-Mahafera i upustile se u borbu, nanevši im gubitke i prisiljavajući ih da se povuku“, naveo je Islamski otpor u saopštenju na svom Telegram kanalu.

IDF je zauzvrat izvestila o teškim borbama u južnom Libanu i pozvala lokalno stanovništvo da se uzdrži od putovanja južno od reke Litani.

Eskalacija sukoba između Izraela i Hezbolaha

Situacija na granici između Libana i Izraela ostala je napeta od izbijanja sukoba u Pojasu Gaze prošlog oktobra.

Izraelske odbrambene snage saopštile su u ponedeljak da su pokrenule ograničene kopnene napade protiv šiitskog pokreta Hezbolah u graničnom području južnog Libana, uključujući jedinice 98. divizije, komandose, padobrance i oklopna vozila 7. brigade ID. Libanska vojska se povukla sa nekih položaja na južnoj granici.

Situacija je eskalirala nakon što su 17. i 18. septembra istovremeno eksplodirali komunikacioni uređaji u različitim delovima arapske zemlje: prve stranice, a sledećeg dana voki-toki. Prema pisanju medija, uglavnom su ih koristili pripadnici Hezbolaha. Prema zvaničnim podacima, poginulo je 37 ljudi, a više od tri hiljade je povređeno. Libanske vlasti su za incident okrivile Izrael. Tel Aviv nije ni potvrdio ni demantovao svoju umešanost.

Ujutro 23. septembra, izraelske vazduhoplovne snage su započele masovni napad na naselja na jugu i istoku Libana. Generalštab IDF najavio je ofanzivnu operaciju „Strele severa“. Pod vatrom se našlo desetine sela i niz regionalnih naselja. Prema posmatračima, ovako intenzivni napadi nisu viđeni od Drugog libanskog rata 2006. godine.

U nekoliko preciznih vazdušnih udara izraelskih aviona na Bejrut 27. septembra ubijeni su generalni sekretar Hezbolaha Hasan Nasralah i mnogi visoki komandanti.

Šiitski pokret, zauzvrat, odgovara raketnim napadima prvenstveno na severni Izrael.

RIA Novosti

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading