uragan
Foto: Alo/Foto: Prinstcreen

Uragan Kirk se kreće ka Evropi. Na svom vrhuncu, u centralnom Atlantiku, dostigao je status kategorije 4, sa maksimalnom brzinom vetra od 145 mph (oko 233 km/h). Kako se Kirk kreće na severoistok ka Evropi, ostavljajući za sobom tople vode, očekuje se da će do ponedeljka biti smanjen na uragan kategorije 1.

U narednih nekoliko dana, uragan Kirk će proći kroz proces poznat kao vantropska tranzicija, što znači da će izgubiti status uragana kada stigne do evropskih obala u utorak ili sredu. Iako postoje određene nesigurnosti u meteorološkim modelima o tačnoj putanji ovog ekstratropskog ciklona, predviđa se da će se kretati iznad severne Evrope. Francuska, Belgija, Holandija i severna Nemačka očekuju najjače vetrove i najjače padavine. Ako se sistem pomeri malo severnije, najjužniji delovi Velike Britanije takođe bi mogli iskusiti obilne padavine.

U međuvremenu, aktivnost uragana je i dalje jaka u Atlantskom okeanu, a uragan Lesi se takođe pomno prati. Leslie, koji se nalazi u centralnom Atlantiku, u subotu je unapređen u uragan kategorije 1, sa maksimalnim stalnim vetrom koji je dostizao brzinu od 90 mph (oko 145 km/h) do nedelje uveče. Međutim, ne očekuje se da će uragan Lesli potrajati dugo, jer će do utorka ujutro biti smanjen na tropsku oluju. Takođe se predviđa da Lesli neće uspostaviti kontakt sa kopnom, što znači da neće prouzrokovati štetu obali.

Tropski poremećaj po imenu Milton zabeležen je u Meksičkom zalivu i nedavno je nadograđen na tropsku oluju, što ga čini 13. tropskom olujom u sezoni u Atlantskom okeanu. Očekuje se da će Milton brzo ojačati i postati snažan uragan dok se kreće ka Floridi u narednih nekoliko dana, piše Gardijan. Iako još uvek postoje neizvesnosti u vezi sa tačnom putanjom i snagom sistema, postoji mogućnost jakih vetrova, jakih kiša i opasnih plimnih talasa duž delova zapadne obale Floride. Ova situacija dolazi samo nedelju dana nakon što je uragan Helene izazvao ozbiljne gubitke života i štetu u nekoliko američkih država.

U Južnoj Americi, suša je ozbiljna kriza za mnoge regione nakon meseci padavina ispod proseka. Ova situacija je nedavno izazvala velike šumske požare u Brazilu. Nivoi vode u reci Amazonu opadaju mesecima i dostigli su najniži nivo u poslednjih 120 godina, posebno u luci Manus. Trenutni vodostaj je 12,66 metara, dok je prosečan nivo 21 metar. Očekuje se da će nivoi vode nastaviti da opadaju u narednih nekoliko nedelja.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading