Donald Tramp
Foto: Printscreen/printscreen/Truth Social

Osumnjičeni Vem Miler je registrovani republikanac iz Las Vegasa i član desničarske antivladine grupe, rekao je šerif, prenosi "whittierdailynews.com".

"Treći pokušaj atentata na bivšeg predsednika Trampa osujećen je u subotu nakon što je muškarac iz Las Vegasa uhapšen sa oružjem i lažnim propusnicama na oko kilometar od Trampovog predizbornog skupa u dolini Kočela", izjavio je Čed Bjanko, šerif okruga Riversajd.

Zamenici šerifa, koji su bili raspoređeni na Trampovom mitingu, naveli su da je vozač, Vem Miler, stigao crnim SUV vozilom do kontrolnog punkta na raskrsnici Avenije 52 i Celebration Drive oko 17 časova.

Policija je otkrila da je Miler ilegalno posedovao sačmaru, napunjen pištolj i šaržer velikog kapaciteta.

Šerif Bjanko je izjavio da veruje kako je Miler, za koga je rekao da je član desničarske antivladine grupe, planirao da ubije Trampa i da su zamenici osujetili plan kada je Miler na kontrolnom punktu pokazao lažne VIP i novinarske propusnice.

"Bile su dovoljno sumnjive da izazovu alarm kod zamenika. Verovatno smo sprečili još jedan pokušaj ubistva".

Miler je registrovani republikanac sa master diplomom sa UCLA univerziteta, a 2022. godine se kandidovao za skupštinu države Nevada.

Bjanko je rekao da se Miler smatra tzv. suverenim građaninom, grupom ljudi koji veruju da nisu podložni zakonima nijedne vlade osim ako sami na to pristanu.

Kancelarija šerifa postavila je, kako je Bjanko rekao, dvostruki prsten koji je kontrolisao pristup u krugu od oko kilometar od mitinga. Stanovnicima je bio dozvoljen prolaz, ali su ih pratili kako bi se uverili da idu svojim kućama, a ne prema mitingu. Miler je uhvaćen na jednom od tih kontrolnih punktova.

Bjanko je rekao da, koliko je poslednji put čuo, Miler nije dao nikakve izjave istražiteljima.

"Mislio sam da se tako nešto neće dogoditi u okrugu Riversajd. Nemamo iste bolesne probleme i nasilne proteste kao u Los Anđelesu. Bolji smo od toga. Ko bi rekao".

Bjanko je dodao da su zvaničnici Tajne službe SAD pohvalili rad njegovog odeljenja, rekavši da su "prešli granice očekivanog" u naporima da zaštite Trampa i ostale prisutne na mitingu.

"Izuzetno sam ponosan na mentalni i fizički trud koji su naši zamenici pokazali tokom celog dana", rekao je Bjanko.

Takođe je rekao da FBI ispituje još jednog muškarca nakon što su psi obučeni za otkrivanje bombi više puta identifikovali da bi mogao biti opasan. Tom muškarcu nije bio dozvoljen ulazak na miting, dodao je Bjanko.

Miler je pusten uz kauciju od 5.000 dolara i zakazano mu je ročište u pravosudnom centru Indio Larson za 2. januar 2025. godine, prema bazi podataka o zatvorenicima šerifove kancelarije.

Tajna služba je objavila kratko saopštenje potvrdivši da je bila obaveštena o hapšenju.

Raniji atentati na Trampa

U septembru je 58-godišnji Rajan Vesli Raut optužen za pokušaj ubistva Trampa dok je bivši predsednik igrao golf. Agenti Tajne službe pronašli su Rauta sa puškom velike snage 15. septembra ispred Tramp Internacionalnog golf kluba u Palm Biču.

Agenti su ugledali cev njegove puške u žbunju i otvorili vatru na njega pre nego što je pobegao.

 

Na mitingu u blizini Batlera u Pensilvaniji, 13. jula Metju Kruks je pucao na Trampa iz AR-15 puške sa obližnjeg krova dok je on držao govor u kampanji. Kruks je pogodio Trampa u uvo i ubio jednu osobu, dok su dve ranjene, pre nego što su ga ubili agenti Tajne službe.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading