Severnokorejska vojska
Foto: Printscreen/Foto: Twitter/printscreen


Društvene medijske platforme na ruskom jeziku nedavno su kružile sa onim što bi moglo biti potencijalno prvi vizuelni dokaz da Severna Koreja šalje svoje trupe da pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

Dva videa, prvobitno podeljena od strane pro-Kremljovskih vojnih blogera na Telegramu, a kasnije preuzeta od strane istraživačkog lista Agentstvo, prikazuju ono što izgleda kao trupe pešadije Severne Koreje u vojnoj bazi.

 

 


Autentičnost snimaka i njihovog sadržaja ostaje neverifikovana, kako je izjavio ruski govornik u videu koji je tajno snimljen, "Ima ih milion." POLITICO, nije mogao nezavisno da potvrdi verodostojnost videa ili njihovog sadržaja, izvestili su. Videi su dobili pažnju nakon izjave šefa NATO-a Marka Rutea novinarima u petak, gde je izrazio nesposobnost da "potvrdi izveštaje o Severnokorejcima aktivno uključenim kao vojnici u ratu."

 

 

 

 


Sugeriše se da je video verovatno snimljen blizu sela Sergejevka na dalekom istoku Rusije, otprilike 200 kilometara od Severne Koreje. Spekulacije o uključenju Pjongjanga u konflikt kruže od kada je Južna Koreja izdala javno upozorenje o navodnim planovima Severne Koreje da unapredi svoje učešće u Kremljevoj ratnoj mašineriji, od pružanja artiljerijske podrške do slanja oko 12.000 vojnika. Ukrajinski zvaničnici su ponovili ova upozorenja ranije ove nedelje, dok je južnokorejska Nacionalna obaveštajna služba izvestila u petak da je već 1500 specijalnih snaga već raspoređeno u Rusiji.

U odgovoru na glasine o uključenju Severne Koreje u rat, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je prošle nedelje odbacio tvrdnje kao "još jedan komad lažnih vesti."

 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading