Rusija
Foto: Printscreen/Printskrin


Ruski izvori su nedavno izvestili o problemu sa betonskim preprekama na putevima u Kurskoj oblasti, koje su prouzrokovale značajnu štetu vojnim vozilima i vozačima. Ove prepreke, poznate kao "zmajevi zubi", navodno su prouzrokovale brojne saobraćajne nesreće, a pojedini izveštaji tvrde da je u jednom danu čak 40 ljudi poginulo u sudarima sa ovim preprekama, dok je isto toliko osoba ranjeno.

Upotreba "zmajevih zuba" i nedostatak upozorenja

Analitičar Dejvid Hambling istražuje ovaj fenomen i ističe da vojni vozači, posebno noću, kreću velikom brzinom kako bi izbegli napade FPV dronova, koji napadaju vozila na rutama ka frontu i nazad. "Zmajevi zubi" su, inače, betonske prepreke visoke nešto više od jednog metra, koje su se široko koristile još tokom Drugog svetskog rata kao prepreke za zaustavljanje tenkova. Međutim, ono što dodatno zabrinjava jeste nedostatak znakova upozorenja i reflektujućih oznaka na ovim preprekama, što dodatno povećava rizik od saobraćajnih nesreća.

 

 


Postavlja se pitanje ko stoji iza postavljanja ovih prepreka. Dok se spekuliše da su ruske snage odgovorne za njihovo postavljanje kao dodatnu liniju odbrane, nedostatak upozorenja sugeriše da su betonske prepreke možda namerno postavljene kako bi izazvale štetu. Takođe, postavlja se pitanje da li su ove prepreke delo saboterima ili partizanima koji deluju iza linija, s obzirom na to da su grupacije koje se protive Putinu postale sve organizovanije i efikasnije.

Teorije o korišćenju dronova kao mogući uzrok problema

U međuvremenu, pojedini mediji su spekulisali o mogućoj povezanosti između ukrajinskih FPV dronova i postavljanja "zmajevih zuba" na putevima u Kurskoj oblasti. Međutim, analitičari ističu da nosivost ovih dronova nije dovoljna za prenošenje betonskih blokova teških najmanje 150 kilograma, te da je teorija o korišćenju dronova kao uzroka ovih problema vrlo malo verovatna.
 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading