vojnici navodno SK u Ukrajini
Foto: Printscreen/Printscreen


Ukrajinska vojna obaveštajna služba je danas iznela informaciju da su prve severnokorejske jedinice obučene u Rusiji raspoređene u regionu Kursk, ruskoj pograničnoj oblasti gde su ukrajinske snage izvele operaciju u avgustu. Ova vest je izazvala burne reakcije s obzirom na ranije odbacivanje sličnih izveštaja od strane Kremlja. Predsednik Rusije Vladimir Putin dao je svoj komentar na ove navode, ističući da je stvar Moskve kako će primeniti sporazum o partnerstvu sa Severnom Korejom.

Prema saopštenju ukrajinske vojne obaveštajne agencije, prve jedinice vojske iz DNRK, obučavane na istočnim ruskim poligonima, već su stigle u zonu borbenih dejstava rusko-ukrajinskog rata. Tačnije, 23. oktobra 2024. zabeleženo je njihovo prisustvo u regionu Kursk. Ukupno oko 12.000 severnokorejskih vojnika, uključujući 500 oficira i tri generala, već se nalazi u Rusiji, gde se obučavaju u pet vojnih baza. Zamenik ruskog ministra odbrane Junus-Bek Jevkurov imenovan je odgovornim za nadgledanje obuke severnokorejske vojske, saopštila je obaveštajna agencija.

Reakcija Ukrajine i njegovih saveznika

Ukrajina je pozvala svoje saveznike da odlučno odgovore na umešanost Severne Koreje u rat uvođenjem novih sankcija i daljom izolacijom Pjongjanga. SAD su saopštile da su videle dokaze da je Severna Koreja poslala 3.000 vojnika u Rusiju radi mogućeg raspoređivanja u Ukrajini. Nacionalna obaveštajna služba Južne Koreje takođe je potvrdila slanje severnokorejskih vojnika na ruski Daleki istok radi obuke i aklimatizacije u tamošnjim vojnim bazama, verovatno u svrhu budućeg učešća u ratu.

Partnerstvo između Rusije i Severne Koreje

Veze Moskve i Pjongjanga postale su dublje nakon što je Rusija napala Ukrajinu 2022. godine, a potpisale su sveobuhvatan sporazum o strateškom partnerstvu u junu iste godine. Putin je istakao da sporazum uključuje klauzulu o uzajamnoj pomoći kako bi se pomoglo drugoj strani da odbije spoljnu agresiju. Kijev i njegovi zapadni saveznici tvrde da je Severna Koreja isporučila balističke rakete i municiju Rusiji za njen rat u Ukrajini, dok je Pjongjang to negirao.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading