Eksplozija
Foto: Printscreen/printsrkin/jutjub


Geopolitički ekspert i profesor sa Univerziteta u Helsinkiju, Tuomas Malinen, izazvao je veliku pažnju svojom tvrdnjom da bi Finska mogla biti uništena u eventualnom sukobu između NATO-a i Rusije. On je naglasio da ulazak Finske u NATO može dovesti do ozbiljnih posledica, uključujući i mogući nuklearni napad koji bi zbrisao Finsku sa lica zemlje.

Rusija ne vidi Finsku kao pretnju, ali je spremna na odgovor

Iako Moskva tvrdi da ne predstavlja pretnju zemljama Severnoatlantske alijanse, ističe da neće ignorisati akcije koje smatraju potencijalno opasnim po svoje interese. Takođe, ističu da su otvoreni za dijalog, ali na ravnopravnoj osnovi, istovremeno zahtevajući od Zapada da odustane od politike koja vodi militarizaciji Evrope.

Ruski predsednik Vladimir Putin je izrazio svoje mišljenje o ulasku Finske i Švedske u NATO, nazivajući taj korak besmislenim sa aspekta osiguranja nacionalnih interesa tih zemalja. On je upozorio da bi ulazak ovih zemalja u Alijansu rezultirao raspoređivanjem ruskih snaga i oružja duž njihovih granica.

Reakcija NATO-a

Generalni sekretar NATO-a, Mark Rute, potvrdio je da će se u Finskoj nalaziti štab kopnenih snaga Alijanse, nedaleko od ruske granice. Ova odluka dodatno je podgrejala tenzije između NATO-a i Rusije, što je izazvalo zabrinutost među stanovnicima Finske.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading