Kovčeg
Profimedia
Kovčeg

Profimedia

Ilustracija, Foto: Profimedia

Pronađeni su samo odeća i krst.

Lidija Rajd (68) rodila je sina Garija '74. godine u Edinburgu. On je samo sedam dana posle rođenja preminuo. Kada je pitala da ga vidi poslednji put, dali su joj neko drugo dete.

- Rekli su mi da sam patila od postporođajne depresije, ali to dete je bilo plavo i veliko, moj je sin bio sićušan i imao je crnu kosu. To nije bio moj sin - kazala je Lidija.

Lidija je godinama istraživala šta se dogodilo njenom sinu. Imala je i uticaj u Škotskoj u razotkrivanju bolnica koje uzimaju organe iz tela preminule dece za istraživanje. Vodeći ljudi škotskog zdravstvenog sistema bili su prisiljeni da priznaju da su koristili takve metode, piše The Sun.

Neutešna majka je počela da veruje da se slično dogodilo i njenom sinu.

- Sve što smo pronašli unutra neverovatno je dobro očuvano. Bebe u kovčegu nikada nije ni bilo, nema kose unutar kape i nema ostataka tela kao ni kostiju unutar kovčega. Nije tamo nikada ni bilo. Tako nešto nisam nikada ni videla - kazala je Sju Blek, forenzičarka koja je vodila ekshumaciju.

- Želela sam da dokažem da nije bio u kovčegu. Kada to mogu da dokažem onda mogu i da borim za njegov pronalazak. Želela sam da nisam u pravu, da me nazivaju starom glupom ženom, ali čim je Sju pomerila šal znala sam da nikada ništa nije bilo unutra - kazala je Lidija koja dodaje da je bila dobro upućena u skandale sa dečijim organima.

Sada želi samo da zna gde joj je sin, kaže Lidija. Želi da zna gde je i da mu oda počast u miru. Uverena je da njen slučaj nije jedini, a sa njom se slaže i forenzičarka Blek.

- Ovo nije jedinstven slučaj, jako je dobro izvedeno. Mora da se pokrene neka istraga - kazala je forenzičarka.

Istraga je i pokrenuta. Iz edinburške bolnice potvrdili su da istražitelji pretražuju dokumentacije.