Rusija
Foto: Printscreen/x/@oruzjeonline


Ruska vojska je uspešno pogodila sistem protivvazdušne odbrane srednjeg dometa nemačke proizvodnje IRIS-T SLM kijevskih snaga. Sistem protivvazdušne odbrane bio je raspoređen u blizini naselja Novomihajlivka u Krivoj Rogu kada je pogođen nečim što izgleda da je ruska balistička raketa, najverovatnije Iskander-M. Snimak potvrđuje uništenje jednog lansera i drugog neidentifikovanog vozila sistema.

Nemačka podrška ukrajinskim snagama

Nakon početka rata u Ukrajini, Nemačka je obećala da će ukrajinskim snagama dati 12 kompletnih IRIS-T SLM sistema i 12 IRIS-T SLS sistema. SLM ima domet od 40 kilometara i 20 kilometara visine, dok je domet i visina SLS ograničen na 12 kilometara. Još uvek nisu svi sistemi koje je Nemačka obećala isporučeni Ukrajini, a solidan broj onih koji su stigli u Ukrajinu ruska vojska je već uništila ili oštetila.

 

 


Ruska vojska je ove godine intenzivirala operacije suzbijanja protivvazdušne odbrane Kijeva. Kao rezultat ovih operacija, ukrajinske snage su izgubile desetine radara i sistema protivvazdušne odbrane, uključujući i one zapadne proizvodnje. Ukrajina je molila svoje zapadne partnere da obezbede zamenu.

Nova vojna pomoć iz Nemačke

Sjedinjene Države, Nemačka i drugi partneri Ukrajine već su obećali da će isporučiti više sistema protivvazdušne odbrane. Pre dve nedelje, Ukrajina je dobila još jednu veliku pošiljku oružja iz Nemačke, uključujući sisteme protivvazdušne odbrane, tenkove i borbena vozila pešadije. Novi paket vojne pomoći uključuje između ostalih i sisteme PVO, uključujući 1 bateriju sistema PVO srednjeg dometa IRIS-T SLM, kao i dva lansera IRIS-T SLS, koji su već prebačeni u Ukrajinu.

 

 

(Oružje online)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading