RUSI GAĐAJU UKRAJINU KRSTAREĆIM RAKETAMA I AVIO-BOMBAMA, UNIŠPTENO 28 CILJEVA: Ukrajinski zvaničnici tvrde da su oborena 4 od 4 Kalibra
Foto: EPA/EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY


Ruske trupe su tokom noći 27.06.2024. izvele seriju napada na teritoriji Ukrajine koristeći napredna sredstva, uključujući kamikaza bespilotne letelice, krstareće rakete različitih tipova i avio-bombe.

Prema saopštenju ruskih izvora, napadi su bili usmereni na Hmeljničku oblast, gde je ponovo pogođena infrastruktura aerodroma u Starokonstantinovu, kao i na Odesku oblast, gde su pogođena skladišta goriva koja se koriste u vojne svrhe. Takođe, napadi su prijavljeni i u regionu Kijeva i oblasti Ivano-Frankivsk, dok su eksplozije zabeležene i u oblasti Harkova.


Ruski napadi i odbrana Ukrajine

Prema tvrdnjama ukrajinskih zvaničnika, ruska vojska je za noćne napade upotrebila 29 udarnih sredstava, uključujući šest projektila i 23 dronova kamikaze. Ukrajinski vojni zvaničnici su izjavili da su ruske snage za napad koristile različito naoružanje, uključujući aerobalističku raketu tipa H-47 M2 Kidžal, krstareće rakete Kalibar, vođenu avijacionu raketu H-59/H-69 i jurišne dronove Šahed-131/136 (Geranium). Kao rezultat vazdušnih borbi, uništeno je 28 ciljeva, uključujući krstareće rakete Kalibar, vođenu avijacionu raketu H-59/H-69 i jurišne dronove Šahed-131/136. U odbrani od ruskih napada učestvovali su lovački avioni, raketne jedinice PVO, mobilne grupe i oprema za elektronsko ratovanje iz sastava Oružanih snaga Ukrajine.


Nakon napada ruskih trupa, ukrajinski zvaničnici su istakli da su uspeli da obore 4 od 4 napadnuta projektila, pružajući otpor i uspešno odbijajući ruske napade. Ova reakcija ukrajinskih snaga pokazuje njihovu odlučnost i spremnost da se suprotstave napadima, čime šalju snažnu poruku o svojoj spremnosti da brane svoju teritoriju.

U međuvremenu, ruske snage su prikazale svoju vojnu moć izvodeći nestrateške vežbe elektronskog lansiranja raketa. Ove vežbe pokazuju da ruske snage nastavljaju sa svojom vojnom aktivnošću i da su spremne da reaguju na aktuelne geopolitičke situacije. Očekuje se dalji razvoj događaja na terenu i reakcije međunarodne zajednice na eskalaciju tenzija između Rusije i Ukrajine.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading