Služba bezbednosti Ukrajine
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

 

Dmitro, 31-godišnji fotograf iz Harkova, drugog po veličini grada u Ukrajini, nije baš izlazio iz svog stana poslednjih mesec dana. Plaši se da će biti regrutovan, zbog čega je švercerima koje je upoznao preko prijatelja platio 8.000 evra da ga izvuku iz zemlje. Obećali su mu da će to učiniti na jesen, piše The Guardian.

Otkako je Rusija napala Ukrajinu krajem februara 2022. godine, hiljade Ukrajinaca je napustilo svoju domovinu kako bi izbegli regrutaciju. Do ovih bekstava došlo je uprkos ukrajinskim vlastima koje su zabranile muškarcima između 18 i 60 godina da napuste svoju domovinu.

Očekuje se da će broj prebega rasti kako Ukrajina bude donosila nove propise koji omogućavaju njenoj vojsci da regrutuje još više vojnika i strože kažnjava one koji izbegavaju regrutaciju. Naime, ukrajinskoj vojsci su očajnički potrebni vojnici.

„Nisam za rat. Ne mogu da ubijam ljude, čak i da su Rusi. Neću dugo na frontu... Želim da napravim porodicu i da vidim svet. Nisam spreman da umrem“, rekao je Dmitro za Gardijan.

Stotine hiljada dobrovoljaca je već pomoglo Ukrajini da se odbrani od ruske vojske i ostane nezavisna nacija. Međutim, mnogi od njih su ubijeni, ranjeni ili umorni i Kijev hitno treba da ih zameni.

U aprilu ove godine Ukrajina je donela zakon koji joj omogućava da regrutuje 25- i 26-godišnjake. Ranije su to mogli samo 27-godišnjaci i stariji. Oni koji se ne odazovu pozivu vojske mogu da izgube vozačku dozvolu, a država da im zamrzne račune u banci i da im oduzme imovinu.

Gardijan piše da se veruje da je više od 20.000 muškaraca pobeglo iz Ukrajine kako bi izbegli rat. Neki od njih su se udavili u rekama u blizini ukrajinsko-rumunske granice.

Ima mnogo priča poput Dmitrova. Proces regrutovanja u Ukrajini je kritikovan i suočen sa optužbama za korupciju. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski otpustio je u aprilu šefove regionalnih kancelarija za zapošljavanje jer su neki od zaposlenih u toj kancelariji navodno primali novac da spreče regrutovanje određenih pojedinaca.

Andrej, 23-godišnji IT radnik iz Odese, pokazao je Gardijanu poruku koju su mu krajem maja poslali šverceri sa uputstvima da pobegne iz Ukrajine. Mogao je ili da uđe u Moldaviju sa lažnim pasošem ili da se proglasi umetnikom jer im Kijev povremeno dozvoljava da napuste zemlju. Bez obzira na opciju, bekstvo bi ga koštalo 8.000 evra.

Andrej je prošlog leta pokušao da uđe u Moldaviju uz pomoć lažne lekarske potvrde o nesposobnosti, ali nije uspeo. Odmah je odveden u kancelariju za regrutaciju, ali nije regrutovan jer je nekoga podmitio. On je za Gardijan rekao da još uvek razmatra ponudu švercera, iako će morati da potroši svoju ušteđevinu na nju. Dok razmišlja o ponudi, ne izlazi iz stana.

Ne postoje tačni podaci o tome koliko Ukrajinaca pokušava da pobegne iz zemlje, ali kanali na komunikacionoj platformi Telegram na kojima se razgovara o toj temi broje hiljade korisnika.

Pet osoba koje se kriju od osoblja kancelarije za regrutaciju koje su razgovarale za Gardijan reklo je da ne žele da se pridruže vojsci jer su se plašile da će poginuti i sumnjaju u kvalitet obuke koju će dobiti pre odlaska na front.

Fitnes instruktor Mihajlo iz Mariupolja rekao je da će njegova porodica, koja i dalje živi u tom gradu, biti u velikoj opasnosti ako Rusi saznaju da je postao vojnik. Kao i drugi koji se igraju žmurke sa vojskom, Mihajlo retko izlazi iz stana i naručuje hranu. Nekoliko njegovih prijatelja je pobeglo iz zemlje, a i on razmišlja o tome.

Ukrajinski vojnici koji su se vratili sa fronta kritikuju Ukrajince koji beže od regrutacije i tvrde da zbog toga pati odbrana Ukrajine. „Razumem strah, ali su nam potrebni novi vojnici da nastavimo borbu. Ko će braniti našu zemlju ako ne mi?“, rekao je povređeni vojnik Roman.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading