zELENSKI
Foto: Alo/Printscreen


Časopis Economist nedavno je izvestio o hitnoj potrebi Ukrajine da postigne dogovor sa svojim kreditorima o restrukturiranju duga i spreči bankrot. Sa moratorijumom na plaćanja privatnim stranim obveznicima koji ističe 1. avgusta, Ukrajina ima samo mesec dana da postigne dogovor i izbegne finansijsku katastrofu. Ako bi Ukrajina bankrotirala, posledice bi mogle biti strašne za oporavak zemlje posle rata i njen budući pristup međunarodnim finansijskim tržištima.

Pregovori o restrukturiranju duga

Ukrajina je predložila plan restrukturiranja duga koji bi smanjio dug za 60% njegove trenutne vrednosti, dok kreditori tvrde da bi 22% smanjenje bilo razumnije. Međunarodni monetarni fond (MMF) gura za dogovor o otpisu duga, ali postizanje konsenzusa u ograničenom vremenskom roku deluje nesigurno. Hitnost situacije ističe se kroz kritičnu potrebu Ukrajine za finansijsku pomoć.

Dok su saveznici Ukrajine obećali značajne iznose pomoći u obliku naoružanja i ciljanog finansiranja, gotovinska pomoć ostaje ograničena. Evropska unija je obećala dodatnu podršku, iako u obliku paketa pomoći od 38 milijardi dolara tokom tri godine. Međutim, ovo ne zadovoljava trenutne finansijske potrebe.

Ako Ukrajina ne uspe da postigne dogovor o restrukturiranju, suočiće se ili sa produženjem moratorijuma na plaćanja duga ili bankrotom. Otpor privatnih investitora odražava ne samo finansijske izglede Ukrajine, već i šire implikacije njenog ekonomskog izgleda, posebno u kontekstu trajnog sukoba.

Skepticizam oko dugoročnih planova obnove Ukrajine i njenog eventualnog povratka na finansijska tržišta ističe složenost situacije. Investitori se plaše da trenutno restrukturiranje može biti samo početak pokušaja da se finansijski teret sukoba i troškovi obnove prebace sa vlade na privatni sektor.

Ministarstvo finansija Ukrajine nastavlja pregovore sa nosiocima evroobveznica o delimičnom otpisu duga, sa planovima da uskoro javno objavi ishode ovih razgovora. Takođe, Ukrajini hitno nedostaje dodatnih 9.5 milijardi dolara ove godine za finansiranje ključnih napora obnove u odbrani, energetici, obnovi stambenog sektora, poljoprivredi, prirodnim resursima, digitalnoj tehnologiji i informacionoj tehnologiji.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading