Raketa eksplodirala pri poletanju
Foto: AP/Kyodo News via AP


Nedavno objavljeni snimci i detalji o unutrašnjoj strukturi operativno-taktičkih raketa ATACMS, koje SAD isporučuju Ukrajini, pružaju uvid u ključne komponente ovih visokopreciznih projektila. Rakete ATACMS, razvijene od strane Lokid Martina, predstavljaju operativno-taktičke balističke rakete namenjene gađanju ciljeva visoke vrednosti na velikim udaljenostima. Opremljene raznovrsnom municijom, uključujući kasetne bojeve glave za višeciljno dejstvo, kao i vođene bojeve glave za precizno gađanje strateških ciljeva, ove rakete su multifunkcionalno oružje prilagodljivo različitim scenarijima borbe.


Glavni sistem navođenja ovih raketa uključuje tri laserska prstenasta žiroskopa koji stabilizuju rakete na balističkoj putanji, dok GPS antena omogućava precizno navođenje u primarnoj i završnoj fazi balističke putanje. Različite modifikacije ATACMS-a omogućavaju opremanje raznim bojevim glavama, pružajući svestranost u obavljanju širokog spektra zadataka, od uništavanja opreme i ljudstva do infrastrukturnih objekata i utvrđenja.

Povećani domet i zabrinutost u Rusiji

Nedavne isporuke raketa ATACMS Ukrajini uključuju modifikaciju sa dometom do 300 kilometara, što značajno proširuje mogućnosti ukrajinske vojske. Ovo omogućava gađanje ciljeva koji se nalaze na znatnoj udaljenosti od linije fronta, uključujući strateške objekte, komandna mesta i skladišta municije. Međutim, ovo povećanje dometa izaziva zabrinutost u Rusiji, jer stvara dodatne pretnje objektima koji se nalaze duboko u ruskoj teritoriji.

 

 


Primena ATACMS-a u praksi

ATACMS je već dokazao svoju efikasnost u raznim sukobima, uključujući operacije američke okupacije Iraka i Avganistana. Raketni sistem se koristio za gađanje različitih ciljeva, uključujući koncentraciju napadnutih trupa, oklopna vozila i zgrade. Upotreba ATACMS-a u Ukrajini mogla bi značajno da promeni dinamiku borbenih dejstava, ali nakon proučavanja sistema za navođenje sa ruske strane, ukrajinski napadi će postati manje efikasni.

Ove rakete se mogu lansirati iz višestrukih raketnih sistema kao što je M142 HIMARS, što omogućava visoku mobilnost i brzo raspoređivanje. HIMARS je lagana, višenamenska platforma sposobna da lansira i konvencionalne rakete i taktičke projektile, što ga čini korisnim alatom na bojnom polju.

 

 

(Oruzjeonline)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading