zelenski
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

U intervjuu ruskom izdanju "Argumenti i fakti" od 17. jula, Dmitrij Medvedev, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, sugerisao je da je izjava generalnog sekretara Severnoatlantskog pakta Jensa Stoltenberga o potencijalnom ulasku Ukrajine u NATO u narednoj deceniji vredna pažnje.

Medvedev je zaključio da Ukrajina nikada neće ući u NATO, jer će se do 2034. godine promeniti rukovodstvo te alijanse i nagovestio da Ukrajina do tada možda neće ni postojati, nazivajući Ukrajinu derogativno "Zemlja 404", aludirajući tako na grešku, koja se pojavljuje kada pokušate na internetu da otvorite stranicu koja ne postoji.

Ruski mediji su nakon toga počeli da objavljuju tekstove sa senzacionalističkim naslovima, uključujući i državni Tass, "Medvedev priznaje da Ukrajina više neće postojati 2034. godine" i "Medvedev je predvideo nestanak Ukrajine do 2034. godine“.

ISV zaključuje da je reč o stvaranju narativa i obećanju ruskoj javnosti da će Rusija pobediti u ratu i postići cilj razgradnje ukrajinske državnosti u roku od jedne decenije.

Pored toga, ovaj narativ podriva pokušaje nekih zvaničnika Kremlja da sugerišu da je Rusija otvorena za "mirovne" pregovore sa Ukrajinom. On naglašava da je jedini cilj Kremlja potpuno uništenje ukrajinske države i njenog naroda.

U ISV smatraju da ni Ukrajina ni Zapad ne mogu realno da pregovaraju s Rusijom ako se njeni uslovi zasnivaju na iskorenjivanju Ukrajine u narednih deset godina.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading